Ciszterci kolostor és romkert (Pásztói Múzeum)

kolostor
Pásztó Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, emeletes épület, kontytetővel. Bejáratai a hosszabb homlokzatok középső tengelyében: a D-i homlokzaton félkör-, az É-in kosáríves kapunyílással. A D-i homlokzaton nyílik az egyik pincelejárat is. Egytraktusos, É-i oldalfolyosóval. A kapualj, a földszinti folyosó és a lépcsőház boltozott: a földszinti helyiségek tükörboltozatosak, helyenként stukkódíszítéssel. Az emeleten síkmennyezet, a Ny-i sarokszobákban csúcsíves kályhahelyek. A belső pincelejárat szemöldökén évszám: 1845. A jelenlegi épületet középkori alapokon és középkori részek felhasználásával (a középkori kolostor K-i szárnya), a szerzetesek 1698-as visszatelepülése után, 1715-1717 között építették. Kertjében: a középkori apátsági templom és kolostor romjai találhatók. A kolostor első említése 1138-ból való. Az eredetileg háromhajós templomot és monostort a bencések építették a 11. század végén, a 12. század elején. 1190-ben a ciszterek kapták, akik 1230 körül, egy tűzvész után, a főhajó szentélyét poligonális záródásúra, a két mellékhajóét egyenes záródásúra építtették át, illetve kisebb helyiségekkel bővíttettek. Ny-i homlokzatán két bejárat volt s a hajó boltozatát öt pillér tartotta. A templom D-i homlokzatához U alakú kolostorépület csatlakozott. Az épület ÉK-i sarkánál 12. századi üveghuta és kovácsműhely maradványai. A K-i szárny egy része a mai kolostorépület helyén állt. 1551-ben a viszszavonuló császári csapatok a várost és az akkor már a város erődítésének részét képező templomot és kolostort is felgyújtották. 1698-ban már romként írták le. A romok és a kolostorépület helyreállítására 1987-1989-ben került sor.
külső leírás:
A Múzeum tér déli oldalát lehatároló, szabadon álló, téglalap alakú alaprajzú , emeletes, kontyolt nyeregtetős barokk kolostor épület. Tető cseréppel fedett.
Déli homlokzatán a fszt. 13 tengelyes, nyugatról az 5. Tengely téglalap alakú pincelejártat, a 7. Tengely félköríves záródású kétszárnyú kapu. A többi tengelyben téglalap alakú szalagkeretes ablak. Emeleten 14 tengely, csak téglalap alakú szalagkeretes ablak.
Keleti rövidebb homlokzaton fszt.-en 13 tengely, keletről a 7. Tengelyben félköríves záródású kétszárnyú kapu, 8. .9. tengelyben vakablak, a többi tengelyben téglalap alakú, szalagkeretes ablak. Emeleten 14 tengely, végig ablakok.
Végül a keleti homlokzaton fszt-en és emeleten 3-3 tengely, a már többször említett ablakok.

Teljesen felújított állapotú kívülről, sajnos be nem mentünk.