bérház
Lakóház, Wellisch Alfréd, 1898.
Jellege:
Négyemeletes, körülépített udvaros bérház, három oldalon utcával határolt, telken, melynek Ny-i sarka a Vígszínház előtti teresedéshez igazodóan le van nyesve.
A három utcai szárny kétmenetes, a hátsó szárny egymenetes.
A homlokzatokon a kváderes tagolású földszint és első emelet lábazat jellegű. A második-harmadik emeleten óriáspilaszteres tagolás. A földszint felett övpárkány, az első emelet felett tagoltabb osztópárkány, illetve mellvédpárkány, a harmadik emelet felett három részes, erőteljes párkány, a főpárkány konzolsoros, az attikafal ballusztrádos.
A Szent István körúti főhomlokzat (bal oldali) sarokrizalitjában nyílik a kapu, amelyet féloszlopok kereteznek. Mellette a földszinten négy félköríves üzletportál. Az emeleteken a rizalitban ikerablakok, mellette 5-5- ablak. A kapu felett (mű)kőkorlátos, balluszteres erkély. A rizaliton kívüli rész első és második emeletén van erkély.
A leggazdagabb tagolással a színház előtti térre néző homlokzat rendelkezik. A két szélső tengelyben a második és harmadik emeleten trapéz alaprajzú zárterkélyek, középen a második emeleten kőkorlátos erkély. Az első emeleten a zárterkélyek alatt egy-egy konzolos, kőkorlátos erkély. A középső három tengely felett tört ívű oromzat címerpajzzsal.
A színházra néző (Acél utcai) oldalhomlokzat az emeleteken 8+1 tengelyes, az első és a második emeleten 2-2 erkély élénkíti, a körút felőli oldalon rizalit zárja le, pilaszteres tagolással, ikerablakokkal.
A Hegedüs Gyula utcai oldalhomlokzat a földszinten 9+1, az emeleteken 14+1 tengelyes. A földszinti első három nyílás üzletajtó, a többi toszkán oszlopos ikerablak (egy szimpla kivételével).
:

Kovácsoltvas, üvegezett kapu, boltozott kapualj, a díszítőfestés frissen felújítva. A belső szakasz tágabb, itt nyílik jobbra a lépcsőház. A kapualjból az udvarra vezető árkád felett címer W.A. monogrammal. A lift előterében fülke paddal, melllette "KAPUS" feliratú ajtó. Kétkarú lépcső, a karokat 2-2 szakaszos boltozat tartja, a fordulóknál toszkán oszlopok. A kapualjban és a pihenőkben hatszögletű, levél- ill. virágdíszes padlócsempék.
A körúti szárny udvari homlokzata árkádos kialakítású, a másik három oldal függőfolyosós (konzol+lemez). A hátsó oldal tengelyében a függőfolyosókat a melléklépcsőház tömbje szakítja meg. Az udvar közepén díszkút áll, amelynek felső eleme hiányzik. Gazdag kovácsoltvas díszítés (korlátmerevítők, falikarok). A függőfolyosók padlóján igényes kerámia burkolat. A melléklépcsőház földszinti bejárata felett márványtábla: "TERVEZTE WELLISCH ALFRÉD MŰÉPÍTÉSZ"

Csatlakozó beépítésű, négy emeletes lakóház körülépített, téglalap alakú, a bejárat felől loggiás, a másik három oldalon függőfolyosós udvarral. A körúti szárny nyugati sarka a Vígszínház előtti teresedéshez igazodóan le van nyesve, szélső tengelyeiben két emeletes zárterkélyek. Igényes belsőépítészeti részletek.
Tervezte Wellisch Alfréd.

Nagyon jó állapotban van. A Vígszínház felőli oldalon lévő étteremben általában lehet találkozni 1-2 ismert emberrel, az udvarban lévő Solaris lemezbolt pedig valóságos Paradicsom azoknak, akik a letöltési korszakban szeretnek kézbe venni 1-1 divatos szóval mondott "fizikai hanghordozót"