bérház
Lakóház, Wellisch Alfréd, 1896.
Jelleg:
:
Négyemeletes sarokház körülépített udvarral, zártsorú beépítésben. A földszint feletti mezzanin a homlokzattagolásban nem jelenik meg külön szintként. A homlokzat díszítése a második emeleteken a leggazdagabb. A földszint, első és harmadik emelet felett övpárkány húzódik, a zárópárkány felett attikafal. A főhomlokzat földszintjén nagyobbrészt modern tagolású üzletportálok, az 1-3. emeleti ablakok álló téglány alakúak, a 4. emeleti párkányon ülők félkörívesek. A harmadik emeleten kis kiülésű erkélyek vannak, kovácsoltvas korláttal. A főhomlokzat sarokrizalitjait kosáríves orommezők zárják le, szobordíszüket címerpajzsot tartó figurák alkotják. A sarokrizalitjai felett tetőpavilonok találhatók, csúcsukon szfinxekkel. A főhomlokzat középső tengelyében nyílik a kovácsoltvas kapu, üvegezett szárnyakkal és felülvilágítóval. A kapualj a lépcsőháznál kiszélesedik, a jobbra nyíló lépcsőházba oszloppárral keretezett ajtó vezet, üvegezett szárnyakkal. A háromkarú lépcsőt öntöttvas oszlopok tartják. Az udvart öntöttvas oszlopokon nyugvó, széles folyosók veszik körbe, a 4. emeleti oszlopok üveg féltetőket tartanak. A homlokzatok téglaarchitektúrásak. A földszinten eredetileg alul szögletes, a mezzaninban szegmentíves záródású ill. kör alakú nyílások voltak, egy részüket átalakították. A folyosók eredeti padlóburkolatúak, az udvar felől kő elemekkel. Az udvar közepén öntöttvas kandeláber áll. A kapualjtól délre utólagosan alakítottak ki liftet, amely az udvarból nyílik.

Négyemeletes, körülépített udvaros sarokház. A főhomlokzat sarokrizalitjait domborművekkel díszített oromzatok zárják le, és tetőpavilonok koronázzak, csúcsukon szfinxekkel. A függőfolyosókat öntöttvas oszlopok tartják.
Tervezte Wellisch Alfréd.

Az épület jó állapotban van -leszámítva a hatalmas Rossmann feliratot, aminek kihelyezésére nem tudom mi szükség van, ha az említett bolt úgyis ott van az utcaszinten, aki akar úgyis bemegy..a Kádár utca arról is nevezetes hogy egykoron itt fordult a néhai 3-as villamos, ami Újpestre ment ki.