Eisele-gépgyár épületegyüttese; Láng gépgyár

Ipari műemlék
feldolgozó ipar
gépipari üzem
rövid leírás:
A jelenlegi Láng gépgyár, egykori Eisele gyár, 1890-91-ben emelt épületegyüttesének eredeti formában fennmaradt részei: kazánkovács műhely, kazánszerelő műhely, rézműves műhely és irodaépület. Tervezte Alpár Ignác.

Jelleg:
Nyerstégla homlokzatú, fa fedélszerkezetű műhelyekből és irodaépületből álló együttes. A Váci útra merőlegesen, a Turbina utca vonalában elhelyezkedő nagy üzemcsarnok három hajós, álbazilikális elrendezésű. Főhomlokzatát lizénák, konzolsoros párkányok tagolják vízszintes zárású orommező koronázza. Az északi mellékhajónak csak keleti harmada áll, mivel az épületbe egy modern üzemcsarnok metsz bele. Északi homlokzata előtt kisebb eredeti toldalék áll (kazánház). A nagy kazánkovács csarnokkal egykor párhuzamosan elhelyezkedő, rövidebb kazánszerelő csarnoknak főhomlokzata és egy tengelynyi csonkja áll az új épület előtt. Az udvar északi oldalán, a Váci út vonalában áll a magasföldszint + egy emeletes, U-alaprajzú irodaépület. Emögött helyezkedik el az egykori rézműves műhely.
:
Nyerstégla homlokzatú, fa fedélszerkezetű műhelyekből és irodaépületből álló együttes. A Váci útra merőlegesen, a Turbina utca vonalában elhelyezkedő nagy üzemcsarnok három hajós, álbazilikális elrendezésű. Főhomlokzatát lizénák, konzolsoros párkányok tagolják vízszintes zárású oromzat koronázza. Az északi mellékhajónak csak keleti harmada áll, mivel az épületbe egy modern üzemcsarnok metsz bele. Északi homlokzata előtt kisebb eredeti toldalék áll (kazánház). A nagy kazánkovács csarnokkal egykor párhuzamosan elhelyezkedő, rövidebb kazánszerelő csarnoknak főhomlokzata és egy tengelynyi csonkja áll az új épület előtt. Az udvar északi oldalán, a Váci út vonalában áll a magasföldszint + egy emeletes, U-alaprajzú irodaépület. Emögött helyezkedik el az egykori rézműves műhely.
Építtette Eisele József, tervezte Alpár Ignác. 1915-től a Láng Gépgyárhoz tartozott.

A műhelyépületek téglaburkolatos homlokzatait az ablakzáradékig lenyúló nyeregtetők árnyékot adó sávja zárja le. A nyílások többsége szegmentíves. A kazánkovács műhely Váci úti, oromzatos homlokzatát lizénák és konzolsoros párkányok gazdagítják. Az üzemcsarnokok fa fedélszerkezetűek, a kazánkovács műhelyt fa oszlopok osztják három hajóra.

Az épületet most úgy tűnik használják, ezúttal készítettem néhány képet a valamikori gépgyár szocreál főépületéről is amit az Alstomon kívül még egy csomó cég használ jelenleg.