Piringer-ház

Régi
társasház
Historizáló lakóépület, épült 1898-ban, Hudetz János építőmester tervei szerint.
Jelleg:
Három emeletes, historizáló bérház zártsorú beépítésben, körben függőfolyosós téglány alakú udvarral. Kilenc tengelyes homlokzata rizalit nélküli, rokokó jellegű vakolat-díszekkel.

Külső:
A 9 tengelyes vakolt homlokzatot a földszint felett övpárkány, a harmadik emelet felett zárópárkány tagolja. A lekerekített sarkú fekvő téglány pinceablakok kőlábazatban helyezkednek el, amit párkánysáv zár le. A homlokzat két szélén pincelejárók találhatók.
A sávozott földszint középső tengelyében nyílik a kosáríves kapu. Szárnyaira barokk jellegű tagozatokat faragtak, íves, viszonylag keskeny felülvilágítóval rendelkezik, továbbá két, ráccsal ellátott ovális ablakkal. A földszinti ablakok félköríves záródásúak. Alattuk bemélyedő mellvédmezők találhatók. Rocaille-os záróköveik megegyeznek a kapu fölöttivel. Az első emeleten két konzol tartotta erkély hangsúlyozza a középső tengelyt, kőbábos korláttal. Az emeleten a falfelület finoman kváderezett. Az első emeleti ablakokat gazdag stukkódísz keretezi. Az osztó és a könyöklőpárkány között kidomborodó törpepilaszterek rokokó díszítésű mellvédmezőket kereteznek, közepükön balra forduló női fejjel. A félköríves záródású ablakok váltakozva gazdagabb ill. egyszerűbb keretelésűek. A páratlan tengelyekben felfelé szélesedő pilaszterek tartják az archivoltot továbbá a szemöldökdíszhez vezető levéldíszes volutákat. A tört ívű szemöldökpárkánnyal lezárt oromzatokban sisakos fejek helyezkednek el. Az egyszerűbb ablakok pilaszter nélküliek, voluták helyett füzérekkel, kisebb tört ívű szemöldökpárkánnyal, alatta rokokó címerpajzzsal.
A második emeleti ablakok egyenes záródásúak, a harmadik emeletiek ismét félkörívesek. Mindkét szinten íves szemöldökpárkányok találhatók, alattuk rokokó stukkócímerekkel és ornamentikával. A könyöklők alatt kisebb rokokó köténydíszek helyezkednek el.
Az erőteljes főpárkány jellegzetessége a koronázó rész ritka kiosztású állókonzolsora. A fríz füzérdíszes, az attika feletti egykori felépítménynek megfelelően a szélső egy-egy ill. a középső három tengelyt a párkány alsó tagja alá nyúló, volutás konzolok emelik ki. A fríz további három pontján rokokó címerpajzsok adnak egy fokkal kisebb hangsúlyt.
A homlokzatot jelenleg pilaszterekkel tagolt alacsony attika zárja le, ami felett eredetileg még három nagy méretű oromfal is emelkedett, a középső három ill a szélső egy-egy tengelyben. A középső oldala volutás, teteje félköríves volt, félköríves záródású nagyobb ablak törte át, váza koronázta. A szélsú tengelyek fölött íves lezárású, vázával koronázott oromfalak emelkedtek, körablakkal. A tetőt ezeken kívül még két kör alakú padlásszellőző is díszítette.
:
Zárt sorba épített, három emeletes, historizáló lakóház, körben függőfolyosós, téglány alakú udvarral. Kilenc tengelyes homlokzata rizalit nélküli, rokokó jellegű vakolat-díszekkel.
Építtető: Piringer János.Tervező Hudetz János.

A sávozott földszint középső tengelyében nyílik a kosáríves kapu. Szárnyaira barokk jellegű tagozatokat faragtak, îves, viszonylag keskeny felülvilágítóval rendelkezik, továbbá két, ráccsal ellátott ovális ablakkal. A földszinti ablakok félköríves záródásúak. Alattuk bemélyedő mellvédmezők találhatók. Rocaille-os záróköveik megegyeznek a kapu fölöttivel. Az első emeleten két konzol tartotta erkély hangsúlyozza a középső tengelyt, kőbábos korláttal. Az emeleten a falfelület finoman kváderezett. Az első emeleti ablakokat gazdag stukkódísz keretezi. Az osztó és a könyöklőpárkány között kidomborodó törpepilaszterek rokokó díszítésű mellvédmezőket kereteznek, közepükön balra forduló női fejjel. A félköríves záródású ablakok váltakozva gazdagabb ill. egyszerűbb keretelésűek. A páratlan tengelyekben felfelé szélesedő pilaszterek tartják az archivoltot továbbá a szemöldökdíszhez vezető levéldíszes volutákat. A tört ívű szemöldökpárkánnyal lezárt oromzatokban sisakos fejek helyezkednek el. Az egyszerűbb ablakok pilaszter nélküliek, voluták helyett füzérekkel, kisebb tört ívű szemöldökpárkánnyal, alatta rokokó címerpajzzsal.

Sajnos csak annyiban változott az állapota hogy az utcaszint most épp bézs színű a rózsaszín helyett -talán a dohánybolt miatt..?