Ferences templom és kolostor romjai

Szent Klára
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
kolostor
Ferences templom és kolostor romjai, gótikus, 13. sz.
Leírás:
Keletelt egyhajós templom északi falának kb. 5-7, nyugati falának kb. 10 m magasan álló romja és a nyugati fal déli oldala előtt állt egykori torony kisebb falmaradványai. Téglával vegyes törtkő falak. A nyugati fal maradványának tetején, középen keskeny mérműves ablak található. Ettől balra a torony második emeletére nyíló ajtó. A homlokzat bal felén elfalazott ablak. A nyugati falhoz kapcsolódó torony északi és nyugati fala van meg, komoly kiromlásokkal. A torony meglevő sarka kváderkövekből készült. Belül a nyugati falban a földszint és az első emelet boltozatának maradványai láthatók: a földszinten csak nyomok, az emeleten két konzol és a boltsüveg maradványai is. A hajó két szakaszra tagolódik. Az északi fal nyugati felén három álló téglány alakú, újkori ablak van, téglaboltíves záródással. A nyugatról harmadik ablakot követően elfalazott ajtófülke látható. Ezt ablaktalan szakasz követi, majd egy keskenyebb, szegmentíves záródású ablak, amelynek záradéka befelé emelkedik. A falat belül a diadalívpillér, kívül egy támpillér maradványa zárja le. Ezt követően a talajszintben látható a szentély északi falának indítása, a hajófalnál 1,5 m-rel beljebb. A támpillér homorulatos lábazati párkányánál húzódik a jelenlegi talajszint. A hajófalat kb. 0,5 m magasa, téglából készült felfalazás zárja le, amely rézsűs, és barát-apáca cserepes fedésű.

Rajna szerint a rom mellett áll a Furulyázó lány című, kb. 200 cm magas bronzszobor, kb. 150 cm magas kő talapzaton (Kerényi Jenő, 1967)
:

A falak tetején, illetve a sarkokban több helyütt felütötte a fejét a növényzet, az ágak vastagságából ítélve. már évekkel ezelőtt. Irtani kellene. A környezet rendben van.