Premontrei templom és kolostor romjai

Szent Mihály arkangyal
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
kolostor
Premontrei templom és kolostor romjai, 12. sz. Rekonstruált r.k. kápolnába foglalva.
Leírás:
Egyhajós templom félköríves apszissal, északi oldalához sekrestye kapcsolódik. Kívül vakolatlan falai törtkőből készültek, az apszis, a sarkok, a támpillérek és a nyíláskeretek faragott kőből. Nyugati homlokzatát annak síkja elé konzolosan kilépő torony koronázza. A kváderkőből készült kapurizalitot háromszögű oromzat zárja le. A félköríves, bélletes kaput egy oszloppár díszíti, az ívezetben az oszlopok felett hengertag fut. A timpanonban Szent Mihályt ábrázoló dombormű van. A déli homlokzaton négy félköríves záródású, rézsűs bélletes ablak nyílik, a nyugati a karzatot, a többi a hajót világítja meg. A falszövetben jól láthatóan elválik egymástól a másfél ablaknyi eredeti rész és a kiegészítés. Az északi homlokzaton a karzatra vezető lépcsőház egymás fölött két keskeny résablakkal rendelkezik, a hajóba itt két félköríves záródású ablak nyílik. A kváderkőből épült apszist ívsoros párkány zárja le. Pálcatagos keretezésű, nagyobb méretű, félköríves, rézsűs bélletes ablak nyílik a templom tengelyében. A sekrestye északi falsarkain a fal vonalában kereszteződő támpillérek találhatók. A sekrestye eredetileg kápolna volt, kelet felé téglalap alaprajzó szentéllyel rendelkezik. A szentély és a támpillér köze láthatóan utólag épült be. A sekrestyének észak és nyugat felé nyílik ablaka, ezek csúcsíves záródású, rézsűs bélletűek. Az északi oldalon ezen kívül egy egyenes záródású ajtó is található.
A templom déli oldalán feltárt, apszissal záródó folyosót (kápolnát) nem építették újjá, kb. 40 cm magas falcsonkja áll. E kápolna nyugati végében egy téglalap alakú boltozott helyiség volt, amely a kápolna felé nyitott volt, felette talán torony emelkedett. Boltozata a talajszinttől kb. 0,5 m-re indult, a keleti két konzol megvan, a déli hasadt felületű, az északi csak kopott, talán emberfejet ábrázolt. A helyiség ajtaja nyugatról nyílt, vörös márvány küszöbe megvan.
:

Egyhajós keletelt templom félköríves apszissal, északi oldalán támpilléres sekrestyével. Nyugati homlokzatán kapu és torony. Vakolatlan törtkő falak, kváderkő tagozatok és armírozás. A déli homlokzaton eredeti falrészlet két ablakkal. Az épülettől délre falmaradványok faragott kőrészletekkel.
Eredetileg valószínűleg Szent Mihály plébániatemplom, az 1230-as évektől premomtrei prépostsági templom. A török megszállás idején rombadőlt épületet 1930/1932-ben építették újjá Lux Kálmán terve szerint,
Falvizesedés

A környezet rendezett, az épület is rendben van viszonylag, de a felsőbb részeken jelentős felületi falpusztulás hátható (torony keleti része, hajó keleti fal).

Víztorony (0.108 km)
gyárépület (0.631 km)