Víztorony

Egyéb építmény
vízművek
víztorony
Vasbeton víztorony, Zielinszky Szilárd, 1911.
Leírás:
A víztorony a szabadtéri színpad fogadóudvarán áll, amelyet félkör alakban vasbeton szerkezetű, járható tetejű, nyitott folyosó határol. A víztorony déli oldalához a szabadtéri színpad nézőtere csatlakozik. A torony formáját a nyolc vasbeton pillér határozza meg. A kétemeletes alsó rész felett ezek szabadon emelkednek a hengeres lépcsőház körül. A hengeres tartályszint alatt a pillérek közül körszegmens alakú erkélyek bújnak elő, mögöttük nyesett sarkú áthidalás üvegfallal. A tornyot kúpos tető fedi, erkélyes lanterna koronázza.
:
A 3500 nézőt befogadó szabadtéri színpadot a víztorony mellé építették oly módon, hogy a víztornyot patkó alakban vasbetonvázas fedett sétánnyal vették körül, tetején pergolás terasszal. A közbezárt nyitott tér három oldalról közelíthető meg. Szerepe tulajdonképpen a színházi foyer szerepével azonos." "A nézőtér alatti rész fedett előcsarnok pénztárakkal."

Radó szerint a víztorony mellett 1850 előtt ültetett platánfa található.
Rajna szerint a bejáratnál 170 cm magas réteges kő térplasztika található (Kovács Ferenc, 1984), az egyik falon pedig mázas mozaik falikép (Pólya József, 1984)

A víztorony a szabadtéri színpad fogadóudvarán áll, amelyet félkör alakban vasbeton szerkezetű, járható tetejű, nyitott folyosó határol. A víztorony déli oldalához a szabadtéri színpad nézőtere csatlakozik. A torony formáját a nyolc vasbeton pillér határozza meg. A kétemeletes alsó rész felett ezek szabadon emelkednek a hengeres lépcsőház körül. A hengeres tartályszint alatt a pillérek közül körszegmens alakú erkélyek bújnak elő. A tornyot kúpos tető fedi, erkélyes lanterna koronázza.
A víztorony 1911-ben épült, tervezte Zielinszky Szilárd és Ray Rezső Vilmos.
A Szabadtéri színpad 1938-ban épült, tervezte Hesz Lajos.

A torony rendben lévőnek tűnik, legalábbis kívülről, bent sajnos nem láttam, a körülvevő étterem/kávézó immár inkább puccos.