Nemzeti Sportuszoda

sportlétesítmény
uszoda
fedett uszoda
Nemzeti Sportuszoda, Hajós Alfréd, 1930.
Jelleg:
Szabadon álló, lapostetős épület. Klinkertégla burkolat, műkő párkányok. A téglatest alakú fő tömeget a keleti és a nyugati homlokzat szélein félkörívvel záródó rizalitok bővítik. A délre néző főhomlokzatot egy szinttel alacsonyabb, kétemeletes bejárati rizalit alkotja. Ennek alsó két szintjét erőteljes falpillérek tagolják, amelyeket nagy kiülésű párkány zár le. Kétoldalt sásleveles zászlórudak. A nyugati homlokzat alsó két szintje előtt árkádsor áll.
Az előcsarnok két oldalán az íves rizalitokban elhelyezett lépcsők vezetnek a tribünökhöz. Az öltözők oldaltribünök alatt találhatók. Az épület fő terét öt háromcsullós vasbeton ívtartón nyugvó, alulbordás vasbeton lemezek fedik. A lépcsőzött lapostetők között ablaksávok vannak. Az északi oldalon karzat, alatta kismedence.
Északi oldalához nyitott uszoda kapcsolódik, lelátókkal, plasztikusan megformált, három szintes, konzolos vasbeton szerkezetű ugrótoronnyal.
:
Szabadon álló épület vasbeton szerkezettel, a csarnokban elliptikus tartókkal. A fő tömeg sarkain a keleti és a nyugati homlokzaton félköríves rizalitok. A délre néző főhomlokzatot a fő tömegnél alacsonyabb, kétemeletes rizalit alkotja. Klinkertégla burkolat, műkő párkányok. Északi oldalához nyitott medencék csatlakoznak műugró toronnyal és tribünökkel.
Tervezte Hajós Alfréd. A nyitott uszoda 1937-ben épült Csonka Ferenc terve szerint.

Az uszoda állapota továbbra is kifogástalan, nem találtam hibát.