1826 <span class="gray">(környezet: 1823/1, 1823/2)</span>
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Téren szabadon álló, homlokzati toronnyal bővített latinkereszt alaprajzú, félköríves apszisú, kupolás, román és reneszánsz elemeket ötvöző épület. A kereszthajó lemetszett sarkain a négy evangélista nagyméretű kőszobrai állnak. A teljes szentélyfalat betöltő oltárképe Kákonyi Asztrik OFM egyik legmonumentálisabb alkotása. Gáthy Zoltán tervei alapján épült.
Külső
Szabadon álló, homlokzati toronnyal bővített latinkereszt alaprajzú, félköríves apszisú, kupolás, román és reneszánsz elemeket ötvöző, historizáló épület. Tornya kő sarokarmírozott, tűzfigyelő-erkélyes, gúlasisakos, négy irányban óra. Kupoláját szabálytalan nyolcszög alapú gúla fedi. A kupoladobon fekvő ovális (ökörszem) ablakok. Félkúp fedésű szentélye földszintjét három négyzetes, emeleti részét három félköríves ablak nyitja meg. A szentély jobb oldalához sekrestye előterének földszintes, félnyeregtetős tömege csatlakozik. Az épület külső színezése (sárga és terrakotta) kihangsúlyozza a tömegtagolást. A kereszthajó lemetszett sarkain a négy evangélista nagyméretű kőszobrai állnak.
A templom méretei: a torony 8x8x31 m a sisak nélkül. A hajó 30 m hosszú, 12 m széles, a kereszthajó 13 x 22 m. A szentély 6 m mély, 8 m széles. A kupola átmérője 13 m, magassága 26 m.
állapot leírása:
A templom jó műszaki állapotban van. Külső felújítása 2005-ben fejeződött be. Statikai problémák, vizesedés nyomai nem láthatóak.

Tökéletes állapot, tipp-topp közvetlen környezet.