Weidlich Udvar

bérház
bérház
helyrajzi szám:
2512/1 <span class="gray">(környezet: 2456/1, 2459/2, 2460/3, 2461/3, 2511/1, 2511/4, 2511/5, 2513/2, 2513/4, 2513/5, 2513/6, 2456/2, 2461/4, 2513/7, 2481)</span>
30456
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorban álló négyemeletes, szintenként változó tengelyszámú épület. Földszintjén a középtengelyben levő kapu két oldalán egy-egy egybefüggő üzletportál láthat, az első emeleten egybefüggő teljes üvegablaksor fut végig. A második emelettől a középső szakaszban rizalit lép előre, mely az épület párkánymagassága felett oromzatban végződik. A rizalit kép oldalán többféle elrendezésű erkélyek csatlakoznak. Az épületnek hosszan elnyúló, téglány alakú udvara van. Az udvari homlokzaton külső, kovácsoltvas korlátú folyosók futnak körbe, az udvar felénél keresztirányú függőhidakkal összekötve. Épült 1911-ben Hajós Alfréd és Villányi János tervei szerint.
külső leírás:
Zártsorban álló négyemeletes, szintenként változó tengelyszámú épület. A földszint közepén nyíló egyenes záradékú, szecessziós díszítésű vas kapuszárnyakkal zárt kapu két oldalán vasvázas, színes ólomüvegbetétes portálok láthatóak, ezek fölött hasonló kialakítású irodaszint található. A főhomlokzat középső szakasza a második-negyedik szinten oromzattal zárt, középrizalitszerűen előrelépő zárterkély, melynek második emeleti sarkaihoz egy-egy épített erkély csatlakozik. A csatlakozó erkélyek külső sarkain kettős oszlopok tartják a harmadik emeleti, kovácsoltvas korlátú erkély lemezeit. A második emelet szélső tengelyeiben lévő ablakok íves szemöldökű ablakkerettel vannak körülfogva. A zárterkélyen geometrikus mintázatú vakolatdíszes pilaszterek láthatóak, melyeken rongált puttódomborművek találhatóak. A zárterkély negyedik emeletén középen kovácsoltvas korlátú, kosáríves nyílású erkélyfülke nyílik, melynek két oldalán keskeny ablakok sorakoznak. Az zárterkély és a keskeny ablakok közötti szakaszon, az ablakok záradéka fölött kétoldalt egy-egy Hermészfejes tondó volt látható, melyek közül a bal oldali elpusztult. A zárterkély hullámos vonalú, erősen profilozott szegélyű oromzattal van zárva. A zárterkély két oldalán, a negyedik emeleten kovácsoltvas korlátú erkély fut végig; e homlokzatszakaszokon a fal az ablakok között és mellett kerámialapokkal van burkolva.
állapot leírása:
Az épület műszaki állapota jó, de a több évtizedes elhanyagoltság nyomai láthatók rajta. A festés és a vakolat sok helyen hiányos, mind az utcai, mind az udvari homlokzatokon.
Lakóépület (2010.06.15 11:13 guess.who)

Az épület nevét az adatokban ki kellene javítani, helyesen: Weidlich-palota.

Külsőleg továbbra is szépen megtartott, kaputól balra eső oldal földszintjén megnyílt egy pizzéria, amely megjelenésével jól illeszkedik az épület stílusához. A tulajdonos az üzlet előtt sok nagyméretű növényt helyezett el, aminek máris jó a sajtóvisszhangja: a miskolciak remélik, hogy ezt a példát követi a többi üzlet is a sétálóutcán.

Az udvar viszont nagyon lepusztult, a Műemlékvédelmi Hivatal felrakatta az "Omlásveszély" táblákat. Nem tudni, felújítás mikor lesz; a kivitelezést bonyolíthatja, hogy az épület nagyjából fele-fele arányban a Miskolci Ingatlankezelő, illetve magántulajdonosok birtokában van.