Jószágigazgatói ház

Regisztrált műemléki érték
egyéb lakóház
szolgálati lakás
Bicske Körzeti Földhivatal
Lebontva
rövid leírás:
Bicske a XVII. századtól kezdve a Batthyány-család birtoka. A mai kastély kiépítésére 1796-99 között került sor, s ezzel együtt a kastélykertben számos gazdasági célú melléképület létesült. A jószágigazgatói ház a kastély egykori kertjének sarkában áll. A téglány alaprajzú, egyszintes, manzárd tetős épület főhomlokzatát kis kiugrású rizalit töri meg, az épület sarkait erőteljes lizéna hangsúlyozza.
külső leírás:
A Batthyány-kastély jószágigazgatójának háza a kastély egykori kertjének Ny-i sarkában, ma a tűzoltóság számára elkerített területen áll, a Kossuth Lajos utca felől közelíthető meg. A mai telek középpontjában álló épület téglány alaprajzú, egyszintes, manzárd tetős. Az utca felőli főhomlokzat 5 tengelyes. A középső 3 tengelyt kis kiugrású rizalit emeli ki, az épület sarkait erőteljes lizéna hangsúlyozza. A bejárati ajtó a földszint tengelyében nyílik. Az emeleti ablakokat a homlokzaton majdnem végigfutó közös könyöklő és szemöldök köti össze, melyet a két szélső nyílás külső oldalán futó vakolatsáv egységes keretté zár le. A földszinti nyílásokat jelenleg felül és a kéz szélen hasonló egyszerű vakolatkeret veszi körül, de a könyöklő a fal nedvesedése által okozott vakolathullás miatt majdnem teljesen megsemmisült.
A DK-i oldalhomlokzat nyílásai átalakítottak, jelenleg 1+2 tengelyes. A főhomlokzat felé eső ablakot széles arányú, három osztatúval cserélték fel. A hátsó homlokzatot az emelet tengelyében nyitott két keskeny ablak tagolja. Egykor ide kapcsolódott a modern toldalék, melynek elbontásakor az épület hátsó és oldalsó falai statikailag instabillá váltak. Az ÉNy-i oldalhomlokzat főhomlokzat felőli szakasza tagolatlan, hátsó felét szintenként 2-2 ablaknyílás töri át. A földszinten az egyik ablak kis, fekvő téglány alakú szellőző.
Az épület belsejét a tűzoltóság egykori irodái számára átalakították, utólagos falakkal felosztották. Ablakai spalettával ellátottak. Állapota rossz.
Melléképületek
A tűzoltóság mai ingatlanán a kerítés mögött egy utcavonallal párhuzamosan álló, egyszintes, tetőtérbeépítéses, modern épület áll, mely az intézmény irodáinak ad helyet. A telek -i határán áll a5 beállós, hullámtetővel fedett garázs. A jószágigazgató telek közepén álló háza mellett, a -i oldalról a javításra, karbantartásra váró tűzoltóautók állnak.
állapot leírása:
Az épületet 2007 áprilisában elbontották. Az erre vonatkozó iratok (bontási engedély, statikus szakvélemény) a védési dokumentációban.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.