Zsinagóga

Ideiglenes műemléki védelem
zsinagóga
Dombóvár Körzeti Földhivatal

A mártírok emlékművének felállítása
A megfogyatkozott dombóvári zsidó közösség utolsó nagy összefogása volt a mártíremlékmű felállítása 1947-ben. Már 1946-ban, egy évvel a lágerek felszabadítása után felmerült a gondolat, hogy megemlékezzenek azokról, akik a megsemmisítések áldozatai lettek Auschwitzban és más haláltáborokban. Legyen egy hely azoknak, akiknek ugyan sírja nincs , de legalább nevüket őrizze egy emléktábla. Ennek érdekében a zsidó tanács helyét újra átvevő Izraelita Hitközség – Fein Lajos elnök, Spitzer Miklós és Bogler Lajos alelnök vezetésével – házról-házra járva megkezdte az eltűnt deportáltak nevének összeírását.
A túlélők, a hozzátartozók, ismerősök bejelentése alapján 541 mártírhalált halt személy nevének összegyűjtésére került sor. Az első elgondolás szerint még a templomban lettek volna az emléktáblák elhelyezve, ám a közben megindított gyűjtés lehetővé tette egy külön emlékhely felállítását is. A templom mellett álló hitközségi tanácsterem megrongált épületét lebontották, az így megnagyobbodott udvarnak a „Mártírok ligete” nevet adták, ahol 1947. szeptember 7-én felavatták a ma is látható emlékművet.
A terveket Farkas Tibor dombóvári okleveles építészmérnök készítette, kivitelezése 30 000 Ft-ba került.
Az idézet: Takács Istvánné „A dombóvári zsidóság története” című könyvéből való.

Korona Szálló (0.102 km)