Megújulásunk támogatója:  

Liva-malom

azonosító:
1240
törzsszám:
15897
szélesség (lat):
N 47° 33,878'
hosszúság (lon):
E 19° 7,980'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Ipari műemlék
eredeti főtípus:
feldolgozó ipar
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
90989
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Liva-malom. A 18. sz. óta kimutatható előzményeken, jelenleg 19. sz.-i formában. Belső berendezései is megvannak.
:
a) malom
b) lakóház
c) fürdőpavilon

A malomépület téglány alaprajzú, kő-tégla falú épület, északi oldalán az alulcsapós vízkerék helyével. Utóbbi teret három oldalról határolta fal, keletről - ahol a víz bejött - nyitott volt. Nyugaton, ahol a víz távozott, boltíves. Az eredeti, magasabban levő szegmentív alatt szabálytalan téglaív tartotta másodlagos fallal vették kisebbre a nyílást. A malmot kontyolt nyeregtető fedte. Nyugati falában két kőkeretes ablak, a déliben két ablak és egy ajtó, a keletiben egy ablak található. A vízkerék terébe a keleti oldalon nyílik ajtó; mélyebb szinten, középen egy elfalazott ajtó látható. A malomépület falainak fölső kb. fél méteres sávja tisztán téglából készült utólagos magasítás. A falakon kívül és belül csupán minimális vakolatmaradványok vannak. A vízkeréknél keresztben húzódó gerendák közül kettő még a helyén van, továbiak, illetve a kerék némi maradványa az árokban hever. A malom belső terében a födémgerendák, a tetőszerkezet, és a gépek elszenesedett maradványai találhatók összeroskadva. Az északi oldalon alacsonyabb, a délin magasabb szinten láthatók az egykori malomgépeket tartó födémek gerendafészkei. Fent egy transzmissziós tengely függ kerékkel. A malomhoz északról csatlakozott az alacsonyabb gépház, amelyben egykor gőzgép helyezkedett el, ma már csak leomlott falmaradványok vannak a helyén.
A malomtól északra áll a kontyolt nyeregtetős lakóház, nyugati homlokzata előtt részben tornáccal. A lakóépület mögött áll az egykori fürdőhöz tartozó kisebb épület.

Négyzet alaprajzú, vegyes falazatú épület romja, kőkeretes ajtóval és ablakokkal. Északi oldalán volt az alulcsapós vízkerék. Ettől északra pedig a gőzgép helyisége. A malomtól északra tornácos lakóház áll.
1995-ben leégett, romos.

Állapotjelentések

2020.02.20 13:05 carmin állapot: 4 - pont: 1

Még mindig dolgoznak a felújításon.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.