Megújulásunk támogatója:  

Leánynevelő Intézet

azonosító:
1243
törzsszám:
15976
szélesség (lat):
N 47° 34,119'
hosszúság (lon):
E 19° 7,072'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
oktatási és gyermekintézmény
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
88311
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Rákospalotai Leánynevelő Intézet épületegyüttese, 20. sz. eleje.
:
Két traktusos, földszintes, részben alápincézett épület, dél felé néző főhomlokzattal. Középen toronyszerűen kiemelkedő portikusszal. A két oldalhomlokzaton a hátsó traktus egy-egy tengellyel kiugrik, itt oldalbejáratok helyezkednek el. Kontyolt nyeregtető, pala fedés

Elöl a tantermekkel közrefogott portikuszos, huszártornyos kápolna, mögötte a négy növendék-pavilon fogja közre az egykori háztartási, ma irodaépületet. Az öt egyemeletes épület között faragott ácsszerkezetű összekötő folyosók húzódnak, tornyos középrésszel. A telek végében a földszintes kórház és gazdasági épület áll. A Pozsony úti utcavonalban a keleti oldalon az egykori portaépület található. A kápolna homlokzatain téglaburkolatosak vakolatból képzett tagozatokkal, a többi épület vakolt, tégla tagozatokkal.

A Pozsony utca felől földszintes romantikus villa áll, mögötte tágas kertben állnak a nevelőintézet épületei. Elöl a tantermekkel közrefogott portikuszos, huszártornyos kápolna, mögötte a négy növendék-pavilon fogja közre az egykori háztartási, ma irodaépületet. Az öt egyemeletes épület között faragott ácsszerkezetű összekötő folyosók húzódnak, tornyos középrésszel. A telek végében a földszintes kórház és gazdasági épület áll. A Pozsony úti utcavonalban a keleti oldalon az egykori portaépület található. A kápolna homlokzatain téglaburkolatosak vakolatból képzett tagozatokkal, a többi épület vakolt, tégla tagozatokkal.
A villát Sommariva Károly lovassági altábornagy építtette az 1850-es években. A nevelőintézetet az Igazságügyi Minisztérium 1900-1904-ben. Tervezte Wagner Gyula.

Állapotjelentések

2016.05.04 10:45 prozak01 állapot: 4 - pont: 18

Kívülről változatlan állapotúnak tűnik. Ezeket az intézményeket elnézve amúgy mindig eszembe jut: tényleg jobb útra térítik ezekben a fiatalokat, vagy csak még inkább kilátástalanságba taszítják..?

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.