Megújulásunk támogatója:  

Bulyovszky-ház

azonosító:
1249
törzsszám:
15779
szélesség (lat):
N 47° 28,916'
hosszúság (lon):
E 19° 14,665'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
megye:
Budapest
helység:
helyrajzi szám:
121181
földhivatal:
Fővárosi Kerületek Földhivatala
rövid leírás:
Volt Bulyovszky-ház, földszintes, klasszicista, 1820 körül. Egészségügyi intézmények.
:
L-alaprajzú épület. Nyeregtető fedéssel. Az udvarban két melléképület. Az udvar végében levő, az utcaival párhuzamos melléképületben az ÁNTSZ és a polgári védelem helyiségei találhatók, az udvar felől folyosóval, 1970-es évekre jellemző hármas osztású ablakokkal. Az ez előtti, az utcára merőleges, kontyolt nyeregtetővel fedett, szintén régi melléképületben állatorvosi rendelő van. Az utcai oldalon a ház mellett egy kis üzletpavilon található.
Lizénákkal tagolt homlokzat középrizalittal, három részes főpárkánnyal. 4+1+4 tengely, szimmetrikus, de nem szabályos kiosztással. Egyenes záródású, zsalugáteres ablakok, a középrizalitban levő a többinél szélesebb. Könyöklőpárkányokról induló, lábazatos, profilált ablakkeretek, felettük egyenes szemöldökpárkányok. Az udvar felől pilléres-gerendás tornác.

A homlokzaton emléktábla:
"Emlék Gyulafalvai Bulyovszky Gyulának a haza és a magyar irodalom körül szerzett érdemei elismeréséül. Rákos Keresztúrközönsége. Itt született 1826. évi april 5-én. Meghalt 1883. évi april 17-én Budapesten."

L-alaprajzú, eredetileg fésűs beépítésben elhelyezkedő ház, lizénás tagolású, magas főpárkányú 2+2+1+2+2 tengelyes, középrizalitos főhomlokzattal. Pilléres tornáccal.

Állapotjelentések

2012.05.19 09:28 rlevente állapot: 3 - pont: 5

Semmi változás, most is ugyanolyan szörnyen néz ki...

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.