Szakrális épület
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

Az épületet rendben találtuk kívülről, de a környezete pusztulóban van. Ez egy igazi zsákfalu, ami lassan kihal. Hollókő rokona lehetett volna, de túl későn... sem jön segítség.
EGYÉB:
"Szúpataki evangélikus templom.
Szúpatak lélekszáma mára már 100 fő alá csökkent. A településrész közepén álló templom 1903-ban épült, körülötte a 19-20. század fordulójáról található néhány, a palóc parasztház jellegzetes példánya, melyeknek kora, stílusa a közismert hollókőivel megegyező. Táji és népi építészeti adottságai mellett az alig 1 km távolságra lévő híres búcsújáróhely Szentkút közelsége fokozza a településrész jelentőségét."
Forrás:Wikipedia.hu

TALÁLTAM EGY FILMET (a templomról is), amennyiben van időd nézd meg!

A TELEPÜLÉSRŐL:
"Bátonyterenye településrésze
A település első okleveles előfordulási időpontja 1461, Azzywpatak névalakban. Buda elfoglalása után és Hatvan elestével a szabaddá vált Zagyva-völgye a török portyák egyik célpontjává vált. Már az 1550-es években Nagybátonyt, Maconkát többször felégették, Szúpatakot mintegy 100 évre lakatlanná tették, Kisterenye pedig 1686 után vált pár évre lakatlanná. Szúpatak földjét maconkai jobbágyok bérelték. Az újratelepítés során nagyrészt a volt őslakosok jöttek vissza, kivétel Szúpatak, melyet 1740 tájékán Lucsatyinből jövő szlovák családok népesítettek be. A 18-19. században két jelentős nemesi család birtokolja a településéket, az Almássyak és a Gyürkyek.
Bátonyterenye 1984. január 1-jén jött létre Nagybátony (beleértve az 1965-ben hozzácsatolt Maconkát is), továbbá Kisterenye és Szúpatak egyesítésével. "