Kúria

Emeletes, klasszicista kúria, 1830 körül.
Jellege:
Hegyoldalba épített, szabadon álló, egyemeletes kúria, klasszicista homlokzattal.

Külső:
Utcai homlokzatának középrészét enyhén előreugró, timpanonos portikusz hangsúlyozza. Az ily módon három egyenlő széles mezőre tagolt homlokzatot háromtagú főpárkány koronázza, melynek architráv tagolását valamelyik tatarozás során a szélső mezőkben megszüntették. A földszintet kéttagú övpárkány zárja le, s mindhárom mezőben egy-egy nagyméretű, félköríves záródású árkádnyílás tagolja, vállpárkányra futó ívezettel összefűzve. A nyílások boltozott folyosóba vezetnek, ahonnan a középső nyílás tengelyében a pince félköríves záródású, ugyancsak vállpárkányra futó ívezetes bejárata nyílik. Ettől balra üresen álló, félköríves záródású szoborfülke, jobbra egyeneszáródású, keretezetlen ablak és felülvilágítós ajtó. Az emeleti homlokzat széleit lizénák szegélyezik. A pillérekkel közrefogott és két oszloppal három részre tagolt portikusz nyitott loggiát alkot, az oszlopok közt futókutyás szalaggal díszített klasszicista pálcaráccsal. A loggia hátsó falát három, félköríves záródású, vállpárkányra futó ívezetes nyílás tagolja. A portikuszt közrefogó szélső mezők tengelyében végigfutó könyöklőpárkányon ülve, egy-egy egyeneszáródású, edikulás kialakítású hármas ablak foglal helyet. A motívum tengelyét a szemöldökpárkány felett vaklunetta hangsúlyozza.
Az épület a hegyoldal felé földszintes, egyszerű kialakítású. A keskeny udvarra néző homlokzat háromtengelyes, enyhén előreugró középrizalittal, háromtagú főpárkánnyal, két szélén falisávval. Az eredeti formájukból kivetkőztetett nyílásokat vállpárkányra futó ívezet köti össze.
Az épület északi és déli oromfala timpanonos kialakítású, körülfutó főpárkánnyal, két szélén lizénával, ill. falisávval. Utólagos változtatások, eléépítések torzítják.

Belső:
Az árkád-folyosó bal szélén indul a szerény, egykarú belső lépcső, pihenőjében futókutyás szalaggal díszített klasszicista pálcarács-mellvéddel. Az emeleti rész belső kilakítása az átalakítások során teljesen elvesztette eredeti jellegét, síkfödémes helyiségeivel jelentéktelen.

Tökéletes állapotú továbbra is a kúria.