Törley-mauzóleum

mauzóleum
Törley-mauzóleum. Szecessziós, Ray Rezső, 1912. Damkó József szobordíszeivel.
Jellege:
A budafoki temetőhöz kapcsolódva, de attól kerítésfallal leválasztva álló centrális, kör alaprajzú, homlokzati toronnyal rendelkező sírépület és kápolna.

Leírás:
Az utcai bejárattal szemben magas, gúla formájú torony emelkedik, amelyet áttört galéria (pilléres körüljáró) és felette kupolaszerű toronysisak koronáz. A torony tengelyben elhelyezett bejáratán át közelhető meg a kripta tere. A toronnyal átellenes oldalon félköríves, dongaboltozatos előcsarnok kapcsolódik a centrális, kör alaprajzú templomtérhez. A hajó tere a téglány alakú pillérekkel - és azok között ablakokkal - kialakított világítósávval, majd azt koronázó lapos kupolával fedett.
Az egész épület kőborítású. A hajó - templomtér - bejáratának két oldalán egy-egy kő dombormű.
A kovácsoltvas és kő elemek kombinációjából kialakított kerítés az épülettel egykorú.

Épületbelső:
- Kripta: Görögkereszt alaprajzú, a középtérben két fehérmárvány szarkofággal.
- Templom: A kupolával fedett köríves hajótérhez belül félköríves, kívül egyeneszáródású szentély csatlakozik. (Jelenleg beszakadt rabicolt "boltozat" maradványokkal.) A szentélyben fehérmárvány főoltár, félig szétverve. A padok és az ajtó hiányoznak. A kupola belső felülete szintén hiányzik. Az oldalfalakon figurális és ornamentális festét maradványok.

Nem fogják felújítani.
Amit szét lehetett verni, már rég szétverték, amit el lehetett lopni, ellopták. A természet elvégezte a többit.
A katolikus egyház tulajdona, de természetesen a működő templomaik fontosabbak, azokra sincs elég pénz.
A területet kaszálják, ennyi.
(Garbóci Lászlótól tudom a fentieket)