Papírmalom romjai

adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

A romok pusztulnak, erdős-bozótos részben találhatóak. Egy fal van, ami még részben áll.
A falu honlapja szerint a zirci ciszterciták tervezték el a malom építését az 1780-as években, 1789-ben avatták fel, a papírtermelés 1790. szelek hava 7-én indult meg.
Alapító szerződését Bonaventura Cristoph perjel és Politzer Joseph papírkészítő mester kötötte meg. Az apátság kikérte Tumler J. György veszprémi molnár véleményét is, hogy jó helyen lesz-e a malom, és ő úgy vélekedett, hogy igen: szerinte ,,szomszédok kára nélkül fel lehet építeni''.

A malmot papírkészítő mesterek bérelték, termékeiket helyben és külföldön is értékesítették. Az itt készült papírok ,,fejléces levélpapírok, gazdálkodási és számvevőségi összeíró ívek, körözvények anyagául szolgáltak''.

A sólyi papírt is ellátták vízjellel: a szakértők 60-nál is több különböző sólyi vízjelet ismernek.

Átlagosan (de hogy melyik időszakban, az nem derül ki) évi 250 napot dolgozott a papírmalom, 10 munkással és 1 merítőkáddal.
A 19. század első felében a fejlődő gyáripari termeléssel szemben korszerűtlenné vált a malom működése, így 1851-ben beszűntették a termelést.

A papírmalom bérlői voltak:
- 1789-1799: Politzer Joseph