Baranya
Siklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, késő barokk, 1792. Festett kazettás mennyezete 1792-ből. Berendezés: festett fa, fakarzat, szószék, Mózes-szék, padok, népies rokokó, 1792.

Az Ormánság kiemelkedően szép festett kazettás temploma 1792-ben épült. Késő barokk, kívülről ráférne egy felújítás, a falai vizesednek nagyon.
A mennyezetén 167 rokokó, hímes kazetta van, Alapozásuk színváltó: fehér, vörös, kék és okket, ezek átlós sorban helyezkednek el. A minták jellegzetes kagyló motívumok más-más variációban, sok közöttük karéjos-leveles, közepükön néhol kartusok. A napot ábrázoló királykazettán, az alábbi szöveg:
AZ UrNAK TEMPLOMA ÉPÜLT A F.II.dik JOSEF TSÁSÁR ÉS KIRÁLY KEGYELMESENGEDELMÉBÜL,FÖLDES URASÁGNAK,TEKINTETES, NSgos PETROVZXI SIGMOND ÉS JÁNOS URAKNAKJÓ AKARATJOKBÓL. AZ IVÁNYI SZ. EKLESIÁNAK TULAJDONMAGA(KÖL)TSÉGÉVEL és MUNKÁJÁVAL TISZTELETES T. BIRO A NO AK PREDIKÁTORSÁGÁBAN 1792 dikesz
L-alakú karzata esztergált, festett fa, alatta szintén festett kazetták, ezek stílusa a mennyezetétől eltér. A padok előlapjai is festettek. A festő asztalos neve nem maradt fenn, de nagy valószínűséggel Gyarmati Imre volt, aki a vajszlói és a kórósi templomot is festette.
Az Ormánságban itt van az egyetlen figurális ábrázolás, egy sellő, a keresztényeknél a bűnbeesés, a csábítás jelképe.

Kastély (3.524 km)