Régi budai városháza

közigazgatási épület
városháza
rövid leírás:
A régi budai városháza. Háromhomlokzatos, emeletes barokk épület. Venerio Ceresola, Nepauer Mátyás, 1692-1774. Középkori részletek.
:
Zártsorú beépítésben, bővített "U" alakú épülettömb a Szentháromság utca, Tárnok utca és Úri utcára forduló homlokzatokkal. Szárnyaival 2 belső udvart zár közre. Egyemeletes, nagy része alápincézett. Főbejárata a Szentháromság utcából, egy másik az Úri utcából nyílik. Főlépcsője középtájt, melléklépcsője az Úri utcai szárny végén. Alaprajzi rendszere 1 traktusos, oldalfolyosós. Homlokzata egységes, barokk, mindhárom utca felé ugyanannyi elemből épül. Két sarkán 1-1 sarokerkély. Hosszú homlokzata a Szentháromság utcára 18 tengelyes. Kőlap lábazata végig vízszintesen záródik, így magassága változó. Földszinti ablakkiosztása rendszertelen. Vaskos kváderes kőkeretben újabb ablakok és rácsok. Főbejáratát kosáríves kő keret övezi, tagozott vállkővel, zárókövén fej torzó, benne új barokkozó kapu. Emeleti ablakait füles-bojtos, erősen profilozott kő keretek szegik, kő könyöklővel, 3 részes zárókővel, váltakozva íves és csúcsos markáns szemöldökpárkánnyal. Az 5 tengelyes Tárnok utca és a 6 tengelyes Úri utcai ugyanannyi elemből épül, utóbbin egy kőkeretes kapu felülvilágítóval, újabb barokk stílű kapuval. A sarokerkélyek díszesen faragott kő konzolokra ülnek, az ablakok füzér- és virágdíszes kő parapettel, csúcsos ill. íves szemöldökkel. A K-i erkély lemeze alatt oroszlánfej, a Ny-i parapetjén Buda címere. A K-i sarkon Pallas Athene kő szobra. A Tárnok utca nyeregtetején huszártorony ül, lemezburkolatú faszerkezet, tagozott vörösréz párkányokkal, hagymasisakkal, 4 oldalán órák. A tetőgerinc sarkain bádogos munkájú díszfürt-csúcsok. Az Úri utcai homlokzat vége ívesen-homorúan lesarkított, benne gázlámpa konzol.

Az épületet felújítják. Roppant érdekesek a vakolat nélküli részek, a korábbi elfalazások nyomai.