Szent Lázár-templom romjai

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
A középkori Szent Lázár-templom romjai, 14. sz. első fele.
:
A nyugati várlejtőn elhelyezkedő középkori templom feltárt, konzervált alapfalai.
Hegyoldalban elhelyezkedő egyhajós, keletelt, a nyolcszög három oldalával záródó szentélyű gótikus templom alapfalai, sarkain egy-egy átlós-, oldalfalain három-három támpillérrel. A szentély egy része benyúlik a telek keleti határát képező támfalak alá, ahol boltozott áthidalásokkal tették láthatóvá. A támfalon emléktábla a templom alaprajzával. A rom belső mérete 21,4 x 10,32-9,65 méter, területe beton térkő idomokkal kirakott. A Bugát utca lépcsőzete a templom egykori terén vezet keresztül. A falak déli oldalán a terepszintet lesüllyesztették, a romot támfal tartja, dél felől lejárat nyílik a rom alá (?). A falkoronák romladoznak, helyenként betonnal kipótolva, a terület elhanyagolt képet mutat.
Az egykor itt állott épületből és a régi támfalakból faragott kőtöredékek kerültek elő: pillérlábazat, ablakosztó, boltozati borda, párkányrészlet.

Az építészeti, bemutatási megoldás szerintem is jó lett volna, de a város másként "lakta be". A hajléktalanok problémáján túl a felfalazásoknál elég komoly a kőpusztulás.

Mailáth-palota (0.129 km)
Palota (0.139 km)