Erdődy-palota

palota
Volt Erdődy-palota, barokk, 1750-1769. Nepauer Máté. Átalakítva a Zenetudományi Intézet számára.
:
Zártsorú, körülépített udvaros, utcasorba illeszkedő egyemeletes palota, hátsó oldalával a bástya felé.
3+3+3 tengelyes főhomlokzatát háromtagú főpárkány zárja le, a földszint felett övpárkány húzódik.
A homlokzat középrészét háromtengelyes rizalit hangsúlyozza, tört hullámvonalú oromfallal lezárva, töréspontjain barokk vázákkal. Orommezőben Hatvany-címer.
Az emeleti falsíkot a rizaliton toszkán lizénák, az oldalszárnyakon egyszerű falsávok tagolják. Az emeleti könyöklős, kötényes, füles szalagkeretes ablakok szemöldökeit dúsan faragott, barokk levél- és kagylódíszes domborművek töltik ki, felettük felváltva egyenes- és törtvonalú szemöldökpárkányokkal.
A földszint középtengelyében kosáríves kapu nyílik, kétoldalt kifelé fordított pillérekkel szegélyezve, amelyek a kapu felett előreívelő, kőposztamensek közötti barokk kovácsoltvas-korlátos erkélyt tartják. A kapu kagylós motívumba faragott férfimaszkkal, vállkővel, zárókővel díszített.
A kapu feletti emeleti középtengelyt lapos kosáríves erkélyajtó hangsúlyozza, tört vonalú szemöldökpárkányán puttók tartotta vázákkal.
A vonalazott vakolatsávos falsíkú földszinten egyszerű szalagkeretezésű, könyöklős ablakok nyílnak, neobarokk vasrácsokkal. A lábazati részen 3+2+3 kovácsoltvas-rácsos pinceablak nyílik.
Nyeregtető, cserépfedés, 4 ökörszemablak, homokfalán barokk (?) vázák.

Bástyai homlokzat: