Nedeczky - Griebsch kastély és a park maradványai

adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

Felújítása befejeződött, bérelhető szálláshelyként üzemelteti az Önkormányzat.

Szabadegyháza a Mezőföld Duna és Sárvíz közötti részén, a Velencei tótól délre fekszik. Élővízfolyása nincs. Közlekedés-földrajzi helyzete nagyon jó, a Székesfehérvár-Dunaújváros 62-es számú közútvonal mellett félúton

A kastély mai formáját egy XIX. század végi épület 1910 körüli, neobarokk stílusú átalakításával nyerte el.

Ott jártunkkor (2007), sok kutyát találtunk, de a kutyák ugatására nem jött elő senki, bár láthatóan a mellék épületben laknak.
Láthatóan valamiféle mezőgazdasági hasznosítás a környezet, bár magát a kastélyt nem használják, a terület nincs körbekerítve.

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára avatja fel Szabadegyházán a felújított Nedeczky-Griebsch-kastélyt.A 65,4 millió forintból rendbe hozott épületet augusztus 18-án adják át.

A megújuló kastély jó példa arra, hogy egy önkormányzat miként menthet meg akkor is egy, a helyi közösség számára fontos épületet, ha annak nem tulajdonosa. Szabadegyháza önkormányzata a Nedeczky-Griebsch-kastély tulajdonosaival úgy állapodott meg, hogy a mostani felújítás költségének arányában tulajdoni hányadot szerez, illetve az épületre 10 éves használati jogot kap.

A korábban leromlott állapotú, omladozó falú és használaton kívüli melléképületből álló kastélyban a felújítás után 12 fő elhelyezésére alkalmas turisztikai szálláshely jött létre. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a szállóvendégeknek a szabadidős, sport és rekreációs lehetőségek biztosítása mellett bemutatja a település kulturális, történelmi és természeti látványosságait, és kiemelt szerepet szánnak a lovas turizmusnak is.

Templomrom (0.182 km)
Kőkereszt (2.970 km)