Az alagút keleti bejárata

Közlekedési emlék
közúti közlekedés
alagút
Alagút keleti bejárata, késő klasszicista, Clark Ádám, 1856.
:
A Várhegy belsejében áthaladó, a Duna-partot a Krisztinavárossal összekötő kelet-nyugat irányú alagút, a Clark Ádám tér és az Alagút utca között, kelet felé klasszicista kapuzattal.
A vároldal támfalainak síkja előtt álló keleti kapuzatának elliptikus, rusztikázott nyílását két-két kannelúrázott dór faloszlop fogja közre, ezek a nyílás fölött végigfutó erőteljes, háromtagú fogrovatos párkányt tartják, amely az oszloppárok fölött előreugrik. Az oszlopok közötti mezőkben közös mélyített tükörbe foglalva három szintben egyenes záradékú ablakok nyílnak. A kapuépítmény oldalai hasonlóan képzettek, mint a főhomlokzat szélső rizalitjai. A bejárati nyílás zárókövét oroszlánfej díszíti, fölötte az építéskori állami címer rekonstrukciója. A nagyméretű kváderkövekből falazott építmény tetejét sima attikafal zárja le. A kapuzattól északra a támfalban dór jellegű, kisebb, egyszerű kapuzat mögött a szervizjárat nyílik.
A nyugati eredeti kapuzat elpusztult, helyette egyszerű kváderkő homlokzat keretezi a bejárati nyílást; déli oldalán historizáló lépcső vezet a Várhegyre.

Ugyanúgy betört ablakok mint fél évtizede, koszos felület.

Lánchíd (0.085 km)