Béke Művelődési Ház

adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

A művelődési ház a 4 sávos 8-as számú főút mellett, annak közvetlen közelében, az egykori szimbolikus 3 inotai hűtőtorony szomszédságában található. Hatalmas parkolóval, büfével, jelenleg nem működő étteremmel, egyéb kiszolgáló helyiségekkel. Szabó István tervei szerint 1951-1959 években épült. A nagyterem befogadóképessége 480 fő, étterme 240 személyes.
A Pannon Várszínház, mely évek óta bérli, ám eddig főként raktárként és próbahelyszínként használta az épületet a jövőben a színház- és film- és képzőművészet remekeivel a 60-70-80-as évek életérzését kívánja megidézni a védetté nyilvánított épületben.
A színház állítólag a maga korában Közép-Európa legkiválóbb akusztikájú színháza volt –
Az épület tele van értékes műalkotással 8. sz. főútra néző homlokzatán téglába vésve látható faldísz Pátzay Pál–Somogyi József: A szén felhasználása c. alkotása. A művelődési ház fő homlokzati bejárata fölött négyzetes mezőben a téglafalba rézsűsen bevésett egy-egy emberi alak az egyes művészeti ágakat jelképezi: olvasás, zene, szobrászat, színjátszás, tánc, rajzolás, fényképezés. Az épület jobb oldali homlokzatán látható, a téglafalba rézsűsen vésve Ambrózy Sándor: Gyümölcsszedő asszony című alkotása. A Cser Jolán által készített oszlopdíszek 18x18 cm-es terrakották. Ember-, állati és növényi motívumokat ábrázolnak és az étterem kerek oszlopait díszítik.
A fentebb felsorolt alkotásokon kívül nagyon értékes még az egykori étterem egyik falát teljesen betöltő Kovács Margit Körtánc című domborműve. A szocializmus művészeti sematizmusát viseli magán a vezérigazgatói tárgyalószobában található Bernáth Aurél-alkotás, amely a Művelődés a szabadban címet viseli.

Környezete viszont nagyon elhanyagolt, sűrű fás, bokros, gondozatlan.

Zichy-kastély (0.048 km)