Fürdő romok

egészségügyi és szociális épület
közfürdő
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
Memi pasa fürdőjének romjai, török kori. Múzeum.
külső leírás:
A fürdő vetkőző, iliklik és sicaklik részekből áll. A vetkőző helyiség négyszög alaprajzú, középen nyolcszog metszetű alapon kis nyolcszögű medencével (tál). a medence közepén kis szökőkút. Ebból a helyiségből nyugatra nyílt az iliklik. Ez is négyszög alaprajzú. Ennek a helyiségnek a déli részében voilt az árnyékszék, és a borotválkozó helyiség. (Nem csak az arc borotválására,az iszlám vallás megköveteli a test szőrtelenítését is!) Ettől ismét nyugatra volt a sicaklik, szintén négyszög alaprajzzal, három falán falikutakkal, a hozzájuk tartozó tálakkal. Ezek márványból vannak, in situ . A helyiség alatt volt a víztartály, mögötte a tüzelő tárolására alkalmas hely lehetett.

Sajnos egyre romlik az állapota, egyre sürgetőbbek lennének az állagmegóvó munkálatok. Az egyetlen pozitívum hogy szemét nincs benne..