Lánchíd

Közlekedési emlék
közúti közlekedés
híd
Lánchíd. 1839-1849 között, tervezte W.Th. Clark, építette Clark Ádám.
:
A budai és a pesti Duna-partot összekötő klasszicista, kőpilléres lánchíd a Dunán, a Clark Ádám tér és a Roosevelt tér között.
A Dunában álló két, kváderkő falazatú mederpillérének felépítménye diadalívszerű, a nyílások armírozottak. Az útpálya fölötti rész lábazata rusztikázott, szalagdíszes övpárkány választja el a fölötte lévő sima kváderfalazattól, melyet fogrovatos, konzolos főpárkány zár le, a konzolok között fém-rozettákkal. A főpárkány fölött keskeny párkánnyal koronázott attikafal emelkedik. A nyílások fölött konzolokra illesztett oroszlánfejek, fölöttük az építéskori állami címer rekonstrukciói. A mederpillérek alsó részei ék alakban kiképzettek, nagy részük a vízvonal alatt, mélyen a mederfenékbe ágyazva állnak.
A két mederpillér párkány alatti részében lévő nyeregkamrákon átvezetett, acélszemekből készült kettős láncok tartják a vasrács szerkezetű útpályát, vékonyabb acél rudazatok közvetítésével. A láncok a két parton lévő lánckamrákban vannak lehorgonyozva. A láncok alatti vasrács szerkezet választja el az úttesttől a két szélen futó gyalogos járdákat, melyek a két mederpillért díszes vaskonzolok által tartottan megkerülik. A két szélen x-betétes öntöttvas korlát húzódik; ezeket a mederpilléreket megkerülő részeknél tömör falazat váltja fel, melybe öntöttvas lámpák ill. öntöttvas betét-díszek illeszkednek. A láncok alatti rácsszerkezeteken, ill. a híd közepén a láncokon, egykorú öntöttvas lámpák díszítik a hidat. A pillér-kapukban egy-egy hasonló lámpatest függ. Az útpálya és a kétoldalt lévő járdák aszfalt burkolatúak. A híd teljes hossza 376 méter.
A híd végeit a széleken két-két magas talapzaton fekvő kő oroszlánszobor díszíti (Marschalkó János). A talapzatok homlokoldalait öntöttvas címeres betétek, oldalait a kőbe vésett aranyozott feliratok díszítik. Mindkét parton a hídfők építményeiben egy-egy villamos aluljáró ill. gyalogos átjáró található, továbbá a pestiben még egy közúti átjáró is van. A pesti gyalogos átjáró háromnegyed kör metszetű nyílása eredeti, armírozott keretelésű, a budai átalakított, egyenes. Az íves alaprajzú villamos aluljárók és a közúti átjáró egyszerű, újabb képződmények, mindegyikben vasbeton oszlopokkal. A budai aluljáróhoz vezető íves kő támfalakon ill. a pesti kő támfalak végein díszes öntöttvas korlátok vannak. A hídfők két oldalán lépcsők vezetnek le a rakpartokra. Mindkét hídfő-kiképzést a hídon lévőkkel azonos egykarú, ill. azokhoz hasonló háromkarú öntöttvas kandeláberek díszítik.
A pesti oldalon, közvetlenül a rakparton, a hídtól távolabb egy-egy zászlótartó kőbástya emelkedik, falazatuk rusztikázott.

Ami feltűnt, hogy néhány díszlámpáról lehullottak a címer részei.