Római maradványok

Rom
LAKÓÉPÜLET
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
Római-kori lakóépületek maradványai.

A római város területének meghatározását nehezíti, hogy építészeti emlékeit a Mecsek hegység hordalékai betemették, majd rá telepedett a középkori város, amelynek lakói a még megtalált római házak köveit beépítették saját házaikba. 1903-1904-ben a pécsi Postapalota építkezésénél nagyméretű római épületek maradványaira bukkantak. Ezeket akkor felmérték, de a falak az építkezés áldozataivá váltak.
A római kori város rendszeres kutatásai 1954-ben kezdődtek meg. Azóta a mai belváros területén úgyszólván folyamatosan kerülnek elő a római házak falmaradványai. A főposta mellett 1961-1965 között végeztek kutató ásatást, feltételezve, hogy a korábban elpusztított épület további területen folytatódott. Ekkor egy központi fűtéssel ellátott fürdőépületet találtak
Néhány évvel ezelőtt a posta utcájában (a Jókai utca és Teréz utca sarkán) tártak fel emeletes, átriumos római kori városi palotákat. Ennek jelzései a Római udvar területén láthatók. 2003-2004-ben a közeli, a Jókai utca 11-13 számú elbontott ház helyén több III.-IV. századi, nagyméretű palota és egy utcaszakasz került felszínre. A palotához fürdőhelyiség tartozott és itt is megtalálták a padlófűtés rendszerének maradványait.
információ: iranypecs.hu