Dzsámi

dzsámi
dzsámi
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Jakováli Hasszán dzsámi, török kori, 16. sz. második fele. Belsőben falfestmény-maradányok, török kori, 16. sz. második fele. (Múzeum.)
külső leírás:
Négyzet alaprajzú dzsámi-típus. A Magyarországon legépebben megmaradt minaré áll mellette (ÉNy-i sarok), előcsarnoka megsemmisült. Nyolcszögű tamburon ülő kupolával fedett tér és a minaré kisméretű kváderkövekből épült. A négyzetes tér felső sarkai a kupola alatt lecsapottak. Keskeny lábazati párkány, és tagolt párkány a dzsámin és a kupoladobon. A fszt-en 2-2 egyenes záródású, kőkeretes ablak szamárhátíves felülvilágítóval, utóbbiak mélyített, vörös-fehér színezésű tükrökben. Az emeleten 1-1 középre helyezett csúcsíves ablak, üvegezése és rács rekonstrukció. a kupoladb minden oldalán 1-1 csúcsíves ablak szamárhátíves tükörrel.

A tizennégyszög keresztmetszetű minaré (ÉNy-i sarok) a főpárkány magasságáig egybeépült a dzsámi testével. Faragott kövekből rakott, négyzetes, szamárhátív-sorral díszített alapon áll. A kónikus papucsot téglasáv díszíti, melyet pálcatagos párkány zár. A törzs oldallapjai kissé homorúak. A körerkély hármas tagolású kőpárkányon áll, alatta színes fajansz-díszítés.
állapot leírása:
Régészeti kutatás után teljesen felújított, műemléki helyreállítás után a Török Köztársaság hozzájárulásával berendezett.

Kifogástalan állapotú műemlék

Kórház (0.048 km)