Római katolikus templom és dzsámi

dzsámi
dzsámi
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. Belvárosi plébánia templom, Gázi Kászim pasa egykori dzsámija, török kori, 16. sz. második fele. Bővítve 1929-1942 között, Körmendy Nándor tervei alapján.
külső leírás:
Négyzet alaprrajzú dzsámi, nyolcszögű dobon nyubvó félgömbkupolával fedve. Délkelet-északnyugat tájolású. Kőből épült, afalsarkok kváderekkel megerősítve. 3 szinten elhelyezkedő egyeneszáródású, kókeretes ablakok, fölöttük szamárhátíves felülvilágítókkal. Utóbbiak vörös-fehér csíkozással díszített, szamárhátíves tükrökben.DK-i homlokzat első és második szintjén 4-4, a főpárkány alatt 1 ablak, a két oldalhomlokzaton 3-3, majd a felső szinten ismét egy ablak nyílik. Vasrácsaik és ablakszemes stukkórácsai rekonstrukciók.
A kocka alakú tömb felső sarkai lecsapottak. A kupoladobon, mely kívül 8 szögű, belöl kör alaprajzú, 8, csúcsíves ablak. Az épülettesten, és a kupoladobon tagolt párkányok.
Műemlékileg helyreállított.

Felújítva, alatta látogatóközpont készült