Zsolnay-kút

Plasztika
díszkút
Baranya
Pécs Körzeti Földhivatal
Zsolnay-kút, szecessziós, 1900 körül.

Pécs Széchenyi terén áll a város talán egyik leghíresebb köztéri műalkotása, amely nem más mint a gyönyörűen díszített Zsolnay-kút.
A Zsolnay-kút története
Zsolnay Vilmos (1828-1900) nagyhírű kerámiaművész halála után, fia Zsolnay Miklós az apja emlékére egy köztéri díszes emlékkút állítását ajánlotta fel Pécs városának. Mindez 1908-ban történt és egy évre rá Pilch Andort kérték fel a díszkút megtervezésére, amely aztán 1912-ben készült el a Zsolnay Gyárban. A gyönyörű 4 méteres pirogránitból készült kútnak nagyon örültek a pécsiek, azonban évekig nem tudtak döntést hozni a helyéről, így aztán 1930-ban lett felállítva az irgalmas rendi templom előtt.
A Zsolnay-kút egyik érdekessége, hogy a törökidők „Kádi csorgója” helyét foglalta el, amely 1893-ig működött, mint utolsó török kori csorgókút. Az igen mutatós Zsolnay-kút jellegzetes ökörfejű vízköpői a „nagyszentmiklósi aranyleletek” között fellelt ivócsanak alapján készültek. Ezek négy oldalról gyönyörű színekben csillogva pompáznak és köpik a frissítő vizet. A kutat a város címerével és a Zsolnay Gyár emblémájával is díszítették.
A kút peremén a következő felirat olvasható:
„Zsolnay Vilmos emlékkútja