Kastély, idősek otthona

Baranya
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

Benyovszky-kastély a kastélyparkkal - a régi falu közepén áll; a Batthyány család építette a 18. században. Jelenleg a Baranya Megyei Önkormányzat "Kastélypark" Módszertani Otthona működik benne. 1966-ban mesterséges halastavat alakítottak ki a kastély gyönyörű parkjában.
A szovjet megszállás földúlta a kastélyt, de viszonylag épen maradt ahhoz, hogy a Meszhart (A DGT utóda. A szénbányák 1946-os államosításától 1952-ig működött, magyar-szovjet vegyes vállalat volt.) üdülője legyen. A kilencvennégy-szobás épületet azonban hagyták lepusztulni, így pihenőháznak alkalmatlanná vált. Iskola lett, rövid ideig kultúrházként, moziként használták, de nem költöttek rá, így raktárrá, csirkekeltetővé romlott. Később, amikor már hullott a vakolat, és a gyönyörű parkettát is fölszedték, életveszélyesnek nyilvánították; de jogcím nélküli lakók foglalták el a használható részeket.
A község közepén a volt főúri park területén álló kastélyban 100 idős ember otthona található. A skót stílusú kastély és a park idős fái évszázadok üzenetét hozták el a mába és bátorítják ezzel az itt élő embereket.
Forrás: Sz.Koncz István: Villa Gerechen. Bamba Klub Görcsöny 2000
Naplemente 1.évf.1.szám 2003