Szakrális épület
Baranya
adatlapot készítette:
adatfelvétel időpontja:

Felújított állapotú épület a kastély közelében. Belülről sajnos nem láttuk.

" Sellyén már régóta van adatunk arról, hogy volt papja és élt itt katolikus közösség. 1334-ből fellelhető egy tizedjegyzék, mely szerint plébániás hely és 12 báni tizedet fizet évente.1292-ben a sellyei nemesek a földjükkel szomszédos szentmártont bérbe vették a zágrábi püspöktől. Sellye első temploma a mai református templom helyén állt, a dombot ezért Pap-dombnak is nevezték. Található volt itt egy Ferences kolostor, melynek szerzeteseit Bécs ellen vonuló török seregek ölték meg 1532-ben.Az 1750-es években a kastély északi részében alakítottak ki templomot. A török időktől Sellye a Draskovich család birtoka volt, akik hosszú időn át meghatározták e déli részek politikai életét, a horvát kapcsolatokat, de nem utolsó a vallási életet, hiszen számos sarj emelkedett püspöki méltóságba, sőt császári gyóntatók voltak.

A mai templomot a volt grófi magtárból alakították át 1913-ban, ebben az évben szentelte fel gróf Zichy Gyula pécsi püspök Szentháromság tiszteletére.A főoltár a Szentháromságot ábrázolja, meglepő módon egy női alakkal. Művészettörténészek szerint a kegyúr felesége. A jobboldali mellékoltár Nepomuki Szent Jánost, a baloldali Szent József halálát ábrázolja.A főoltárkép mellett a szerzetesek által faragott Szent István király és szent Imre herceg szobrai állnak. A plébániát 1946-ban alakították ki a volt uradalmi számtanácsosi lakásból. Ekkor válik ki a bogdásai plébániából és alakul lelkészséggé 1976-ban válik önálló plébániává."

Kastély (0.050 km)
Pásztorház (3.739 km)