Vár, kastély

vár
Baranya
Szigetvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Vár. Erődítés (turistaszállás), 15-18. sz. Múzeumépület, volt Andrássy-kastély; Szulejmán szultán egykori dzsámija, 16. sz., átalakítva és későbbi toldalékkal. Kertje védett.
külső leírás:
Téglalap alaprasjzú, ÉNy-DK tájolású, a bejárat melletti jobb oldalon csonka minarettel álló épület. Téglafalazatú, alapozása vegyes. tégla-kő. Az egykor mocsaras terület miatt az alapozás cölöp-gerenda erősítésű. Kőanyag-használat csak a dekoratív, ill. erősítésre szolgáló részeken. Az épület mind a 4 oldalán 2-2 egyeneszáródású, a szemöldökben mélyített, szamárhátíves tükörrel díszített, kívül egyszerű, belül profilált kőkeretes ablak nyílik. A kibla fal emeletén, és az egyik hosszanti fal emeletén a középtengelyben 1-1 csepp alakú ablak, mélyített tükörben. A bejárat az északnyugati oldal tengelyében, szegmensíves záródású kőkeretes kapu, fölötte tükörmező. Az egykori emléktábla hiányzik. A keretezés téghlából faragott.

Sajnos lekéstük a várlátogatást, vasárnap lévén 16 óráig volt nyitva!
Így körbejártuk a falakat, amit láttunk tetszett.