Megújulásunk támogatója:  

Vár, kastély

azonosító:
1978
törzsszám:
477
szélesség (lat):
N 46° 3,009'
hosszúság (lon):
E 17° 47,891'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
vár
megye:
Baranya
helység:
cím:
helyrajzi szám:
1733
település KSH kódja:
26578
földhivatal:
Szigetvár Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Vár. Erődítés (turistaszállás), 15-18. sz. Múzeumépület, volt Andrássy-kastély; Szulejmán szultán egykori dzsámija, 16. sz., átalakítva és későbbi toldalékkal. Kertje védett.
külső leírás:
Téglalap alaprasjzú, ÉNy-DK tájolású, a bejárat melletti jobb oldalon csonka minarettel álló épület. Téglafalazatú, alapozása vegyes. tégla-kő. Az egykor mocsaras terület miatt az alapozás cölöp-gerenda erősítésű. Kőanyag-használat csak a dekoratív, ill. erősítésre szolgáló részeken. Az épület mind a 4 oldalán 2-2 egyeneszáródású, a szemöldökben mélyített, szamárhátíves tükörrel díszített, kívül egyszerű, belül profilált kőkeretes ablak nyílik. A kibla fal emeletén, és az egyik hosszanti fal emeletén a középtengelyben 1-1 csepp alakú ablak, mélyített tükörben. A bejárat az északnyugati oldal tengelyében, szegmensíves záródású kőkeretes kapu, fölötte tükörmező. Az egykori emléktábla hiányzik. A keretezés téghlából faragott.

Állapotjelentések

2014.11.09 16:21 ngabi állapot: 5 - pont: 11

Sajnos lekéstük a várlátogatást, vasárnap lévén 16 óráig volt nyitva!
Így körbejártuk a falakat, amit láttunk tetszett.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.


Kapcsolódó cikkek a Magazinban

Zrínyi Miklós, a szigetvári hős nemzetközi hírneve részben spontán alakult ki, most azonban a vár és a város vezetése tudatos stratégia kidolgozására készül, hogy európai-, sőt világszinten is ismert legyen az 1566-os ostrom, s annak mártírjai.


Kapcsolódó Légből kapott képek

Bár Szigetvár híres ostroma 1566-ban volt, a ma látható vár leginkább török- és Habsburg-kori. Az a középkori eredetű épületcsoport, amelyből Zrínyiék 34 napos ostrom után kitörtek, a mai északnyugati bástya belsejében, a 18. századi kazamatasor előtt és részben alatta található. A fotók készítésekor (2020 március) hitelesítő ásatás folyt a területén.