Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

azonosító:
2090
törzsszám:
626
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
39
település KSH kódja:
21148
földhivatal:
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, szegmentíves szentélyzáródású, DNy-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély DK-i oldalához kapcsolódó sekrestyével. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 20. század. Berendezés: jellemzően 19-20. század. Orgona: 1745 (Paszter Kristóf), átépítve: 1868 (Bakos Károly). Épült 1776-ban (Stern Mihály kőműves, Tünshiern Mihály ácsmester), az 1825-ös tűzvész után helyreállították.
külső leírás:
Kis tér közepén szabadon álló, négyszögletes hajóval és félköríves szentélyzáródással, egy nyugati toronnyal épült barokk plébániatemplom. A szentély déli oldalához csatlakozik a hajó oldalfalától is előbbre ugró sekrestye. Torony a nyugati homlokzat tengelyében és a homlokzattal egy síkban épült, fedése pala, a hajóé cserép.
Nyugati homlokzat jelentéktelen, homlokzat közepén konvex íves, szalagkeretes, kétszárnyú kapu, felette barokk, szemöldökgyámos (?) ablak, az egyemeletes tornyot ökörszem és félköríves záródású ablakkal.
Az oldalfalon a hajót és a szentélynégyszöget 1-1 a nyugati homlokzaton elhelyezett ablakhoz hasonló ablak világítja meg.állapot leírása:
Belül elég komoly vizesedés (1997).

Állapotjelentések

2017.10.05 12:28 carmin állapot: 5 - pont: 30

Szép állapotban van.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Rabbiház (0.273 km)
Zsinagóga (0.302 km)
Lakóépület (3.077 km)