ev. templom
ev. templom
Kunszentmiklós Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, egyhajós, kosáríves záródású, K-i homlokzati tornyos templom, a záródás fölött kontyolt nyeregtetővel. A hajó É-i és D-i homlokzatát támpillérek tagolják. Csehboltozatos belső tér, a bejárati oldalon falazott, illetve fából épült karzat. Berendezés: 18. század vége, 19. század eleje. Orgona: 1854 (Komornyik Nándor), átépítve. Az első templom a 18. század elején épült, 1786-ban leégett, helyreállították, de 1809-ben ismét leégett. 1820 elején a helyreállított templomot megnagyobbították, de 1825-ben az is leégett. A jelenlegi templom 1827-1828-ban épült. A telken: a templomtól É-ra, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős lelkészlak, 19. század.
külső leírás:
Utca vonalához igazodó, kosáríves szentélyzáródású, oldalfalain támpillérekkel tagolt barokk evangélikus templom, utcai homlokzatának középtengelyében óratoronnyal.
Utcai homlokzatát enyhe kiülésű falpillérek tagolják három részre, középső tengelyben félköríves záródású, kétszárnyú kapu, felette szegmensíves záródású ablak, majd kis kör alakú ablakocska, az óratornyon félköríves záródású ablak.
A hajót a falszakaszokban elhelyezett szegmensíves ablakok világítják meg. A lelkészlak felőli oldalon a középtengelyben oldalbejárat.
A templommal azonos telken áll, az utca vonalához beljebb épült, rövidebb szárával az utca vonalával párhuzamos, szabadon álló, földszintes, "L" alakú alaprajzú, cseréppel fedett nyeregtetős, eklektikus lelkészlak.

Főbejárat körül a belsőben vizesedés (1997).

Szép állapotban van.