Szent Rókus-kápolna

kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Temetőkápolna
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Deák Ferenc u. - Rókus u. - Csendes u. által határolt temetőben, dombon, szabadon álló, keletelt, egyhajós, szegmentíves szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos kápolna, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a sekrestye felett félnyeregtetővel. A szentélyhez D felől nyitott előcsarnokos, újabb sekrestye kapcsolódik. Ny-i homlokzata előtt két pilaszterpárral tagolt, zárópárkánya felett vázákkal és timpanonnal lezárt előcsarnok, a homlokzat szélső tengelyeiben kosáríves záródású szoborfülkék, kisméretű Szent Sebestyén és Szent Rókus szoborral. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 1941 (id. Éber Sándor). Berendezés: jellemzően 18. század második fele; mellékoltár: 1755. Orgona: 1870 körül (Dangl Antal), átépítve: 1910 (Angster-orgonagyár). Korábbi, 1739-ben emelt kápolna helyén építtette a város 1795-ben. A kápolna külső falain 19. századi sírkövek.
külső leírás:
Kis dombon álló, egyhajós kápolna a hajónál keskenyebb, szegmentíves záródású szentéllyel, a homlokzat síkjában emelkedő középtoronyal. Homlokzatához alacsony előcsarnok, szentélyzáródásához kriptalejáró, oldalához sekrestye ill. védőtető épült.
Teteje fémlemezzel fedett.
Az épületen lábazat és egyrészes főpárkány fut körbe, mely a főhomlokzaton háromrészessé bővül. A főhomlokzatot háromtengelyes, a falszakaszok széleit toszkán pilaszterek hangsúlyozzák, a középső kis kiülésű rizalitot alkot. A két szélsőt kosáríves záródású, könyöklővel ellátott, kereteletlen szoborfülkék tagolják, bennük szemmelláthatólag nem ide készült Szent Sebestyén és Szent Rókus szobrocskák. A karzatablak alakja ugyanilyen, zárókőves szalagkerettel. A főpárkány fölött kettős attika, majd erről a torony két szintje emelkedik; az első toronyszintet egyrészes osztópárkány zárja le, erre a második szint lábazata ül rá, a második szintet háromrészes főpárkány zárja le, képszékében órákkal. A toronyszintek sarkait lizénák illetve ión pillaszterek díszítik. Nyilásai állótéglány alakúak, szemöldökgyámos jellegűek, az alsó egyenes, a felső félköríves záródású. Szalagkeretesek, zárókővel és felső /?/ könyöklővel. Előcsarnokának középtengelyében nyílik a templomkapu, kosáríves záródással, szalagkerettel, lábazattal, vállkővel, zárókővel. Kétoldalt két-két toszkán pilaszter fogja közre, egy-egy pedig a beforduló merőleges falszakaszt díszíti, a bejárati fal ugyanis kulisszaként emelkedik a nyeregtetős kis előcsarnok előtt. A pilaszterek kétrészes párkányt hordanak, melnyek képszékét a pilaszterfők fölött triglifek tagolják. A sarkokon a párkányon egy-egy téglalap alakú bázis áll, rajtuk copf. vázák. Az előcsarnok oldalhomlokzatait egy-egy ablak tagolja, állótéglány alakúak, szalagkeretesek zárókővel, könyöklővel. Az oldalhomlokzatok nyilásai szegmentíves záródásúak, szalagkerettel, zárókővel, könyöklővel, boltozatszakaszonként kialakított tükrökben helyezkednek el. A sekrestye nyilásai könyöklő nélküliek, bejárata állótéglány alakú, szalagkerettel. A lábazatba sírkőveket falaztak, a sekrestye melletti hajófalban, védőtető alatt népies Immaculata és Pietá.

Szép templom, nem vizesedik, a tető csatorna jó állapotú!

lakóház (0.112 km)