Lagner-síremlék

TEMETŐ
TEMETŐ
temetkezési emlék
síremlék
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Rókus-kápolna (trsz.: 553) D-i oldala közelében álló síremlék. Elő- és hátlapján bemélyedő tükörrel díszített, hasáb alakú talapzaton, tükrös kialakítású, lábazati- és zárópárkánnyal ellátott, akrotérionokkal és timpanonnal lezárt sztélé emelkedik. Tetején lépcsős talapzatú kereszt, a keresztszárakra csavarodó drapériával. A sztélé előoldalán a Géniusz vörös mészkőből faragott domborműve: baloldalon ülő nőalak, antik öltözetben, lehajtott fejét és felsőtestét beborító lepelben. Leeresztett jobbjában lefelé fordított fáklya, balját az előtte álló pilléren nyugtatja, melyen megkoszorúzott hamvveder áll. Készült a Lagner család részére 1818-ban (Dunaiszky Lőrinc). A síremléken későbbi sírtáblák.
A Rókus-kápolna sekrestyéjének közelében áll.

Talpazaton álló sztélé, domborműves oldalán antik öltözetű, síremléke előtt lehajtott fejjel búslakodó, jobbjában lefelé fordított fáklyát tartó nőalakkal.
A sztélét párkány zárja le; mind a négy oldalán háromszögoromzatok és antikizáló akrotérionok emelkednek fölötte, melyek kétlépcsős talpazatot fognak közre. A talpazaton kereszt áll, rá lepel borul.
A síremléken található sírtáblák későbbiek, mint maga a síremlék.

ok