Vojnich-kúria (Nagy István Képtár)

kulturális és szórakoztató épület
kiállítóhely
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület. DK-i sarkán kör alaprajzú sarokrizalit. D-i, utcai homlokzatán pilaszterekkel tagolt, timpanonnal lezárt középrizalit. A pilaszterfejezetek Kossuth-címerekkel díszítettek, a timpanonban a birtokos család címere. É-i, kerti homlokzata előtt négyoszlopos, timpanonos portikusz, attól Ny-ra kosáríves, árkádos folyosó. Kéttraktusos elrendezésű, jelentősen átalakítva. Síkmennyezetes helyiségek, mennyezeti gipszrózsákkal, kályhafülkékkel, az egyikben klasszicista kályhával. Feltehetően Vojnich György építtette az 1830-as években. Később a Herczfeld, majd az 1920-as évektől a Grünhut család tulajdonába került. 1947-1952 között Rudnay Gyula festőiskolája működött itt, 1985-től múzeum. 2003-ban részben felújítva.
külső leírás:
Szabadonálló, téglalap alaprajzú, földszintes épület kontytetővel, cserépfedéssel. Egyik sarkához kör alaprajzú saroktorony csatlakozik, sisakja fémlemezzel fedett, kerti homlokzatának középtengelyében négyoszlopos, ugyancsak fémlemezzel fedett, timpanonos portikusz áll.
Az épületen lábazat és háromrészes főpárkány huzódik végig. Főhomlokzata 3+3+2+1 ablak tengelyes az első vak, az utolsó a saroktorony. A középső három tengely nagyon kis kiülésű rizalitot képez, timpanonnal. A két szélső homlokzatszakasz széleit és a tengelyközöket vízszintes sávozású falsávok hangsúlyozzák. A rizalit széleit egy-egy, ablakközelit két-két, kannelurázott törzsű pilaszter zárja le ill. tagolja. A pilaszterek fejezetét a magyar címer ábrázolása tölti ki, a főpárkány képszékét és a timpanonmezőt stilizált, magyaros motivumok; a timpanon közepét a birtokos család címere ékesíti. A nyílások állótéglány alakúak, egyszerű szalagkerettel, könyöklővel, fölöttük és alattuk (a mellvédmezőben) a falat fekvő téglalap alakú bemélyedő tükrök tagolják.
A rizaliton kivüli nyílások ugyancsak állótéglány alakúak, egyszerű szalagkerettel és könyöklővel, de van szemöldökpárkányuk, melyet egy-egy állókonzol tart, a mellvédmező lábazatos.
Az oldalhomlokzat (a zárterkélyt nem számítva) két tengelye, a két tengely között 5 kannelurázatlan törzsű pilaszter áll. A kerti homlokzatot kosáríves záródású, egyszerű szalagkeretes árkádok tagolják, közöttük az oldalhomlokzatiakkal megyegyező pilaszterek emelkednek.

Nagyon szép állapotú épület,a kertje kicsit elhanyagolt, festése remek, tető jó állapotú.

intézmény (0.045 km)