Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
2098
törzsszám:
524
szélesség (lat):
N 46° 10,855'
hosszúság (lon):
E 18° 56,948'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
jelenlegi kategória:
Lakóépület
jelenlegi főtípus:
lakóház
megye:
Bács-Kiskun
helység:
helyrajzi szám:
928/1
település KSH kódja:
3522
földhivatal:
Baja Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
Csatlakozó beépítésben álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzatának D-i tengelyében vízszintes záródású bejárat, az emeleten a harmadik és a negyedik ablaktengely között üres szoborfülke. Az utcai homlokzathoz D-i irányból falazott kerítés csatlakozik, újabb vaskapuval. D-i, udvari homlokzatának földszintjén három beüvegezett, félköríves árkád, a K-iben bejárattal, fölötte az emeleten beüvegezett, félköríves nyílással. Kéttraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, átalakítva. Az emeletre falépcső vezet, kovácsoltvas korláttal. Épült a 18. században. Udvarában: újabb melléképületek.
külső leírás:
(Négyezethez közelítő) téglalap alaprajzú, egyemeletes ház kontytetővel, cserépfedéssel. Egyik oldalán téglakerítés csatlakozik hozzá, benne új vaskapu, másik oldal földszintes ház.
Utcai homlokzatán lábazat, osztópárkány és kétrészes koronázópárkány fut végig, valamint az emelet nyilásainak középmagasságában téglasáv. A homlokzatot lizénák tagolják; 2-2 ablaktengelyt illetve a bejáratot fogják közre. A nyílások állótéglány alakúak, egyenes záródásúak, tagolatlan szalagkerettel (amely a földszinten a lábazatig, az emeleten az osztópárkányig fut le és szemöldökét szélein és középen négyzetek díszítik), könyöklővel. Az emelet falát középtájt kisméretű, félköríves záródású, kereteletlen szoborfülke tagolja - szobor nélkül.
Az utcaira merőleges udvari homlokzat eredetileg mindkét szinten félköríves árkádos kialakítású volt; az ívek csak részben maradtak meg, de a belső falfelüten látszanak még a nyomaik. Az utcaival párhuzamos udvari homlokzathoz kiugró, toronyszerű rész kapcsolódik (benne WC-k).
A helyszínrajzon jelzett melléképületen kívül az udvar hátsó részét több, anyagára és formájára nézve igénytelen sufni csúfítja el.

állapot leírása:
Állítólag varroda volt, de hogy mikor, meddig, nem tudni és azt sem, hogy ez az eredeti funkciója volt-e. Jelenleg hatlakásos lakóház. (1997)

Állapotjelentések

2010.10.17 16:07 piroska állapot: 4 - pont: 7

Állapota nem rossz, de elhanyagolt benyomást kelt. Festékhullás több helyen, a lábazatnál ázás. Az esőcsatorna új.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

lakóház (0.035 km)
lakóház (0.040 km)
lakóház (0.083 km)
irodaház (0.156 km)
Lakóház (0.159 km)
lakóház (0.173 km)
lakóház (0.179 km)