Szent Antal
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyzáródású, a szentély felett kontyolt nyeregtetős templom, törtvonalú oromzattal lezárt Ny-i homlokzatához a D-i oldalon csatlakozó toronnyal, a templom É-i oldalához kapcsolódó kolostorszárnyakkal (trsz.: 525), illetve a templom sekrestyéjével. A Ny-i homlokzat két szélső tengelyében, a karzatszinten, félköríves szoborfülkék, Szent Ferenc és Páduai Szent Antal szobrával. Az oromzat középtengelyében félköríves fülkében Immaculata-szobor, 1740. A szobor fölött, a timpanonban, Istenszeme-ábrázolás. Az oromzat szélein kővázák. Vízszintes szemöldökpárkánnyal lezárt főbejárata fölött renoválási felirat. A D-i homlokzat szélső ablaktengelye alatt kialakított szoborfülkében Mater Dolorosa-szobor, 1740. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat, alatta előcsarnok és Szentsír-kápolna. A templom szentélye és a sekrestye alatt kripta. A falakon síremlékek: 18-19. század. Falképek: a hajó és a szentély boltozatán: 1948-1950 (Kontuly Béla); Szentsír-kápolnában: 19. század. Festett üvegablakok: 1902. Berendezés: jellemzően 18. század; mellékoltárkép: 1780-1800 (Falconer József?); szószék: 1771; stallumok a kóruson: 1772 (Lukács testvér); Szentsír-kápolna kovácsoltvas rácsa: 18. század második fele; főoltárkép: 1844 (Wagner József); több szent szobra: 1897-1900 (Ferdinand Stuflesser). Orgona: 1925 (Angster József és Fia Rt.). A városban már a középkorban megtelepedett ferencesek a török hódoltság után, 1697-ben tértek vissza. Ideiglenes templomuk és rendházuk a Rákóczi-szabadságharc idején elpusztult s csak 1717-ben állították helyre. A jelenlegi templom 1732-1734 között épült, tornya 1763-ban készült el, de az épület végleges befejezésére csak 1796-ban került sor. Az 1840-es nagy tűzvészben tetőzete elégett. A kapu fölötti felirat tanúsága szerint a templomot 1928-1929-ben megújították, ekkor alakították ki tornyán, az órapárkány felett, a tűzkiáltó erkélyt (építész: Nagy Márton).
külső leírás:
Egyhajós templom a hajónál alacsonyabb és keskenyebb, félköríves záródású szentéllyel, cserépfedéssel és a főhomlokzat mellé épített toronnyal. Deák u-i homlokzatán fülkében Mater Dolorosa 1740-ből. A épületen lábazat és háromrészes főpárkány fut körbe. A homlokzaton és a tornyon e fölött egy másik lábazati sáv emelkedik, amely a homlokzatot tagoló 6 db toszkán pilaszter bázisául szolgált. (A homlokzat sarkai 45 fokos szögben le vannak vágva, akárcsak a toronyéi, ez biztosítja az átvezetést a homlokzat síkjától kissé beljebb lépő toronyhoz és a jóval beljebb lévő rendházhoz, így a két szélső pilaszter már a homlokzat síkjára merőlegesen helyezkedik el.) A két középső pilaszter fogja közre a faragott kőkeretes, felirattal is ellátott kaput, a fölötte lévő szint karzatablaka állótéglány alakú, szegmentíves záródású, füles és záróköves, tagolt szalagkerettel, könyöklővel, köténydísszel. Az ablaktól jobbra és balra lévő szomszédos falrészeket egy-egy félköríves záródású tagolt szalagkeretes, vállköves és vállpárkányos talpköves, záróköves, könyöklős, köténydíszes szoborfülke tagolja, bennük egy-egy szent szobra.
A főpárkány fölött attika, majd lábazati sáv emelkedik, szélein barokk kővázákkal. A voluták közötti falszakaszt 3 pár toszkán pilaszter tagolja, a középtengelyben lévő félköríves záródású, tagolt szalagkeretes, könyöklős fülkében Immaculata-szobor áll. A homlokzatot timpanon zárja le, benne Istenszem sugarakkal. A timpanon tetején kőkereszt volt, de nemrégiben letörött, most csak csonkja van az eredeti helyén, a töredékek a rendház udvarán.
A torony és a hajó, ill. szentély falainak tagolását páros lizénák adják, melyek szélesebb-keskenyebb faltükröket alakítanak ki. E faltükrök középtengelyében helyezkednek el az ablakok, a temploméi szegmentíves záródásúak, a toronyéi a karzatszinten kosáríves záródásúak, a főpárkány fölötti szinten oválisak, a legfelsőn félkörívesek. Tagolt szalagkeretük van zárókővel, könyöklővel. A hajóablakok talpkövesek és fülesek, a torony karzatszinti ablaka talpköves. Az ovális ablakok kerete ívesen levágott sarkú szegmentíves záródású falmező zárókővel és íves szemöldökkel, a legfelső szint ablakai kerteletlenek, a falmezőket kétoldalt egy-egy toszkán pilaszter zárja le, változatos alakú kiülő tükrök tagolják. A főpárkány képszékében órák vannak, a tűzoltófolyosó és a sisak 20. sz-i.

2018.07.14 08:20 Emese62 állapot: 5 - pont: 26

Nagyszerű állapotban van szépen renoválták.A bejárati küszöb eredeti vörös márvány. Belül szép rendezett.