Ferences kolostor

kolostor
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A ferences templom (trsz.: 526) É-i oldalához kapcsolódó, négy szárnyból álló, szabályos kolostornégyszöget alkotó, egyemeletes, nyeregtetős épület. Bejárata a Ny-i szárnyon, közvetlenül a templom főhomlokzata mellett. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, belső terei fiókos dongaboltozatúak, jelentősen átalakítva. A templom sekrestyéje a kolostor DK-i sarkában helyezkedik el. Berendezés: sekrestyében: 18. század. A refektórium kőkeretes, ferences címerrel díszített ajtaja jelenleg a templom és a kolostor közötti előcsarnokban. A mai kolostor alapkövét 1721-ben tették le. Az 1840-es nagy tűzvészben tetőzete elégett. 1952-ben államosították az épület és lakásokat alakítottak ki benne. 1989-ben kapta vissza a ferences rend és megkezdődött az épület helyreállítása.
külső leírás:
Négyzet alaprajzú udvart körülvevő négy szárnyból álló egyemeletes, félnyereg ill. cseréppel fedett épület. Három oldalról közterület határolja, negyedikkel a szomszédos ferences templomhoz kapcsolódik. Déri sétányra néző homlokzata 15, Széchenyi utcai 1+8, Bartók utcai 10 tengelyes.
A templom lábazata folytatódik a rendház épületén is, főpárkány egyrészes.
A Déri sétányra néző homlokzatot lizénák ill. lizénapárok tagolják, az ablakok állótéglány alakúak, tagolt szalagkerettel, könyöklővel, az említettek zárókővel és köténydísszel.
A Széchenyi utcai homlokzat ablakainak kerete a vakolatban jelzett, szegmentíves záródásúk ívének szélessége a nyílások szélességével egyezik meg.
A Bartok B. u-i homlokzat két szintje között egyrészes osztópárkány húzódik, az ablakok állótéglány alakúak, tagolt szalagkeretesek, szemöldökkel, könyöklővel, mellvédmezőikben fekvőtéglány alakú tükrökkel. Az ajtó kosáríves záródású tagolt szalagkerettel, zárókővel, vállkővel.
Az udvari homlokzatot dupla fejezetű toszkán pilaszterek tagolják, a falnyílások kereteletlenek. Állótéglány alakúak, az emeletiek egyenes záródásúak.

Lakás, plébánia, cserkészeknek termek (1997).

2018.07.14 08:29 Emese62 állapot: 4 - pont: 26

Nagyon szép kívül belül. A homlokzaton a templom oldalán remek. A hátsó részen még nincs új vakolat.