Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Eötvös József u. - Apponyi u. - Bartók Béla u. határolta saroktelken, zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős saroképület, az É-i telekhatár mellett újabb melléképületekkel. Az épület utcai homlokzatain közép- és sarokrizalitok. Az Eötvös u. - Apponyi u. 45 fokban lemetszett sarka timpanonos lezárású, fölötte, valamint az Eötvös u.-i homlokzat középrizalitja fölött attikapárkány. Az Eötvös József u.-i attikapárkányba illesztett aedikulában kovácsoltvas rács 1881-es évszámmal. Az épület bejárata az Eötvös József u.-i és Bartók Béla u.-i szárny homlokzatának középtengelyeiben. Az Eötvös József u.-i szárny udvari homlokzatán rizalitszerűen kiugró lépcsőház, tőle D felé beüvegezett, nagyméretű nyílásokkal tagolt udvari folyosó, előtte részben függőfolyosó. Kéttraktusos elrendezésű, síkmennyezetes helyiségek, kivéve az Eötvös u.-i szárny kapualját, amely bordás keresztboltozatú. A város építtette bérház céljára 1881-ben (kivitelező: Hunyadi Antal építőmester). 1940-ben felújították (építész: Nagy András).
külső leírás:
U alaprajzú, egyemeletes épület nyeregtetővel, cserépfedéssel, csatlakozó beépítésben. Eötvös utcai homlokzata 1+5+5+5+1, az Eötvös-Apponyi utcai sarok 1, az Apponyi utcai homlokzata 1+9+1, Bartók Béla-Apponyi utcai sarka 1, Bartók Béla utcai homlokzata 1+3+2+5+4 tengelyes.
A homlokzatokon lábazat, háromrészes osztópárkány és háromrészes, konzolos főpárkány fut végig. A közép- és sarokrizalit széleit toszkán kettőspilaszterek hangsúlyozzák, a középrizalit tengelyeit szintén ilyenek választják el egymástól, párkányuk fölött attika emelkedik; a sarokrizalitok fölött tömör, az Eötvös utcai középrizalit fölött bábos-törpepilléres; a középtengely fölött négyzetes pillérekről induló ív alkotta keretben áttört vas díszítmény van.
Az Eötvös utcai (fő)homlokzat falfelületei az em. nem rizalité /?/ részein sávozottak, egyébként kváderezettek; a fszt-en plasztikusabb, az emeleten vakolatba karcolt megoldással, a másik két homlokzat vízszintesen sávozott. A fszt-i nyílások jó része üzletportálokkal van eltakarva, eredetileg talán mind félköríves záródásúak lehettek. Az emeleti ablakok állótéglány alakúak, lábazatos tagolt szalagkerettel. A rizalitok ablakai fölött a háromszögoromzatos szemöldökpárkányt állókonzolok tartják, alattuk tengelyenként háromrészes mellvédpárkánysáv van. A többi tengely kerete tagolt, füles, alattuk konzolos könyöklőpárkány, fölöttük állókonzol-szerűség. A saroktengelyeket konzolokról indított aedicula-motívum emeli ki; oszlopai toszkánok, háromszögoromzatát akrotérionok díszítik.
Az Eötvös utcai homlokzat középtengelyében nyíló főkapu szintén aediculás, nő- ill. férfihermával, félköríves záródású tagolt szalagkerettel, a nyílás és a keret között képződő ívmezőben címerrel.
A Bartók Béla utcai homlokzat 9. tengelyében szintén van kapu: félköríves felülvilágítóval.
Udvari homlokzatok: részben függőfolyosósak. (1+1/2 szárnyon).