kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az Eötvös József u. - Bartók Béla u. közti átmenő telken, zártsorú beépítésben álló, két épületből összeépült ház. A Bartók Béla u.-i rész L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. Vízszintes záródású bejárata az utcai homlokzat D-i tengelyében. Síkmennyezetes helyiségek, egy csehsüveg boltozatos tér kivételével, részben 19. század végi nyílászárók és kályhafülkék. Épült 1820 körül. Az Eötvös József u.-i épületrész U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős. Emeletén historizáló vakolat-architektúra, földszintje üzletportálokkal átalakított. A középtengelyben lévő eredeti kapualjat is üzlethelyiségként használják. Háromkarú, vörös mészkő lépcső, kovácsoltvas korláttal. Síkmennyezetes helyiségek, részben 19. század végi nyílászárók. Épült 1880 körül.
külső leírás:
Egy L alaprajzú, régebbi, földszintes és egy U alaprajzú újabb, egyemeletes ház összeépítéséből keletkezett épület nyeregtetővel, cserépfedéssel, zártsorú beépítésben. A régebbi ház a telek Bartók Béla utcai részén, az újabb az Eötvös utcain áll.
Eredetileg az Eötvös utcai homlokzaton is volt bejárat, de az ottani földszinti helyiségeket (beleértve a kapualjat is) üzletként hasznosították, így most e házrész bejárata az udvarról nyílik, ide pedig a Bartók Béla utcai bejáraton át juthatunk.
Az Eötvös utcai homlokzat 1+2!+2+2!+1 tengelyes, a felkiáltójel rizalitokat jelől. A földszint a modern portálok miatt értékelhetetlen, csak a lábazati sáv illetve a rizaltok szélén a függőleges faltagolást adó falsávok figyelhetők meg helyenként; ezek az emeleten díszített törzsű korinthoszi pilaszterekben folytatódnak. A két szintet egymástól erőteljes, háromrészes, golyvázott osztópárkány választja el, melynek képszékét a pilaszterek tengelyében fekvő téglalap alakú kiülő falmezők tagolják.
Főpárkánya is háromrészes: képszéke indadíszes, a rizalitokban függőlemezét konzolok támasztják alá. Az emeleti nyílások állótéglány alakúak, a rizalitokban tagolt, füles szalagkerettel, egyébként egyszerű szalagkerettel. Fölöttük konzolok tartanak szegmentívű ill. háromszögoromzatokat. A mellvédmezők a rizalitokban gazdagabban, azokon kivül egyszerübben díszítettek, csakúgy, mint az oromzatokat tartó konzolok közötti mezők.
A Bartók Béla utcai homlokzat 1+6 tengelyes, az első tengelyben egyenes záródású, kereteletlen kapuval, a többiben szintén kereteletlen, állótéglány alakú ablakokkal. A homlokzatot alul lábazat, fölül egyrészes párkány zárja le, az ablakok szemöldökének magasságában szintén párkány húzódik, mely a nyílások fölött ívet ír le. A falsík a lábazat és e párkány között vízszintesen sávozott, az ablakok alatt téglalap alakú mellvédmezők mélyülnek belé.

Nem illik ide a harsány pizzéria felirat. Az épületen festés hibák