Kálvária-kápolna

kápolna
r.k. kápolna
kápolna
r.k. kápolna
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Domb tetején, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, ÉNy-i homlokzati tornyos, lapos tetejű kápolna, a szentély DNy-i falához kapcsolódó sekrestyével. Homlokzata előtt négyoszlopos, timpanonos portikusz. A hajó oldalhomlokzatain kis kiülésű középrizalitok. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. A szentély falában sírkő, 1841. Berendezés: 18-19. század; oltárkép: 1837 (Joseph Schöfft). Korábbi, 1795-ben készült kápolna helyén épült 1836-ban (Berger János kőműves és Novák József ácsmester, kivitelező: Gfeller Károly). 1998-ban felújították. A kápolna előtt: Kálvária-szoborcsoport, Szűz Mária, Szent János és Mária Magdolna színezett kőszobraival, 1795, domborművekkel ellátott stációfülkékkel, 1766 (a domborművek utólag erősen átfestve). 1973-ban helyreállították.
külső leírás:
Kis domb tetején álló, nagyjából téglalap alaprajzú, fémlemezzel fedett tetejű épület a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal és attól előrelépő, négyoszlopos, timpanonos előcsarnokkal, egyenes záródású szentéllyel. Előtte barokk Kálvária-csoport, későbbi stációkkal.
Az épületen háromrészes főpárkány fut körbe, a falsíkok vakolatkváderesek. A hajó egy-egy ablaka az oldalfal középtengelyében, rizalitban helyezkedik el, két dór pilaszter között, másik kettőre ültetve. A karzat alját és a karzatot két oldalról két-két ablak világítja meg, a karzatot két oldalról két-két ablak világítja meg, a karzatot ezenkívül egy, a bejárat fölött nyíló ablak is. Az ablakok mind félkör alakúak, a hajó ablakai és a karzat középablaka tagolt szalagkeretes, kétrészes könyöklőpárkánnyal, a karzatalja és a karzat kis ablakai kereteletlenek.
A bejárati ajtó állótéglány alakú, tagolt szalagkerettel, fölötte szemöldök.
Az előcsarnok oszlopainak fejezete palmettadíszes, ugyanígy a két szélső lenyomataként a homlokzatsíkon megjelenő pilasztereké.
A torony lépcsőzetes alapról emelkedik, tetejének kialakítása is hasonló. Sarkait a hajóéval megegyező pilaszterek hangsúlyozzák, melyek kétrészes főpárkányt tartanak. A toronyablakok állótéglány alakúak, könyöklővel, melyről az ablaknyílásnál nagyobb méretű, kosáríves záródású, vállköves, záróköves, szalagkeret indul. Ívmezejében medalion van.

Kissé vizesedik, pereg a festék. a környezete rendezett, a stációk kopottasak!

lakóház (0.537 km)