Ferences kolostor

kolostor
Volt ferences kolostor, emeletes, barokk, 1741. A Magyar Tudományos Akadémia irodaháza.
:
Zártsorú beépítés szélén álló, "L" alaprajzú, emeletes kolostorépület, egyszerű, azonos tagolású, barokk homlokzatokkal, cseréppel fedett nyeregtetővel. A kőlapokkal borított lábazat fölött a vakolt, sárgára meszelt homlokzatokat háromrészes zárópárkány és egyrészes osztópárkány tagolja. Az ablakok vakolatból kialakított szalagkeretűek, a földszintiek vasráccsal, az emeletiek könyöklőpárkánnyal rendelkeznek. A párkányok és az ablakkeretek fehérre meszeltek. A főhomlokzat és az udvari homlokzatok nyolctengelyesek. A főhomlokzat az Úri utca vonalától visszaugratott, előtte kis park terül el. A Kapisztrán téri homlokzat emeletén egy ablak található, a földszinten két falikar van. Az udvari keresztszárny, mely az Országház utca 32. számú házhoz merőlegesen csatlakozik, modem tetőtér-beépítéses, melynek tetőablakai alacsony falmagasításon nyílnak. A homlokzatnak a földszinti bal első tengelyében a többinél nagyobb ablak nyílik, míg a jobb második tengelyében vakablak látható.

TÉVES, rossz helyre jelentettem!!!