Zsinagóga (Ady Endre Városi Könyvtár)

zsinagóga
kulturális és szórakoztató épület
könyvtár
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület. Utcai homlokzata két végéhez pilléres téglakerítés csatlakozik, kovácsoltvas ráccsal és kapukkal. Utcai homlokzatán kettős féloszlopokkal és pilaszterekkel kialakított, timpanonnal lezárt álportikusz, frízében felirattal, középtengelyében vízszintes záródású bejárati kapuval. Ny-i homlokzata előtt pilléres portikusz, négyoszlopos, timpanonnal lezárt előreugró középrésszel, s hozzá vezető lépcsősorral. A főpárkány frízében héber betűs felirat. Az innen nyíló előcsarnok két szélső bejárata a női karzatra vezet, a középső a férfibejárat. A csehsüveg boltozatos zsinagógai teret a női karzatot alátámasztó kettős pillérek három részre osztják. Három oldalon báboskorlátos emeleti karzat, a bejárati oldalon egy alacsonyabb, öntöttvas oszlopokra állított, íves, báboskorlátú karzat. A boltozatokon díszítőfestés, a tóraszekrény építménye körül festett drapéria. Az előcsarnok két oldalán vörös mészkő kézmosó és tábla az 1840-es tűzvész emlékére, illetve perselyek a szegények részére. Épült 1845-ben (kivitelező: Frey Lajos, kivitelező: Novák János ácsmester). 1890-ben felújították, ekkor készült a Ny-i oldalon lévő karzat, az orgona és a díszítőfestés. Újabb felújítására 1920-ban került sor. 1944-ben raktárnak és műhelynek használták. 1970-ben vásárolta meg a város. 1985-ben az új funkciónak megfelelően helyreállították. A telek Ny-i sarkában: téglából épült, félköríves árkádsoros hősi emlékmű.
külső leírás:
Téglalap alaprajzú, kontytetős cserépfedésű épület. Fő- és utcai homlokzata építészeti tagozatokkal gazdagon ellátott, a másik két homlokzat sokkal egyszerűbb kialakítású, dísztelen.
A homlokfalat a pillérek lenyomataként falpillérek tagolják, a nyílások (vaknyílások) kialakítása a másik homlokzatéival egyező. A középső tengelyben, a kapu fölött és az ablak alatt héber feliratos tábla van.
A főhomlokzat előtt két-két korinthoszi pillér tartotta portikusz emelkedik, melynek középső, előre lépő része timpanonnal koronázott, és négy korinthoszi oszlop tartotta.
A két érdemleges homlokzaton lábazat és háromrészes főpárkány fut végig, ez utóbbinak képszékében a főhomlokzaton héber, az utcai homlokzaton magyar nyelvű felirat helyezkedik el (EGYEDÜL AZ ISTENNEK), függőlemezét konzolok támasztják alá. A homlokzat középső három-három tengelye fölött a főpárkányra timpanon ül (az azonos tengelyszám azonban nem jelent azonos méretet). A főpárkány fölött attika emelkedik, melyet a faltagolásnak megfelelő méretű és elrendezésű álló- ill. fekvő téglalap alakú bemélyedő falmezők tagolnak.
A falsarkokat vízszintesen sávozott kettős lizénák hangsúlyozzák, a fal további tagolását az utcai homlokzaton a timpanon méretéhez igazodva elhelyezett korinthoszi pillér-oszlop párok és oszloppárok biztosítják. Közeikben vannak falnyílások: a középső tengelyben keret nélküli, szemöldökpárkányos, állótéglány alakú kapu, fölötte ablak, a többiben ablak. Az ablakok félköríves záródásúak, kereteletlenek, téglalap alakú mellvédmezőjük erősen bemélyed a falsíkba.

Nagyszerű állapotban van nem tudtunk bemenni.

lakóépület (0.097 km)