Bogner-ház

kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
irodaház
Baja Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős ház. ÉNy-i, udvari szárnya újjáépítve. Utcai homlokzata D-i tengelyében kosáríves kapu, a homlokzaton kis kiülésű, kettős féloszlopokkal tagolt középrizalit. Az utcai szárny egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, síkmennyezetes helyiségekkel, 20. századi nyílászárókkal. Épült 1810 körül. 1922-től itt működött Bogner Ferenc sütödéje. 1939-ben erősen megújították. 1996-ban felújították.
külső leírás:
Földszintes ház nyeregetetővel, cserépfedéssel, zártsorú beépítésben. Ha hinni lehet az állításnak, hátranyúló szárnyában - ahol most a bútorbizományi nagyterme van - valaha pékműhely volt. Ez azonban gyakorlatilag újjáépült. Udvara a jelenlegi hasznosítás miatt ideiglenes anyagokkal le van fedve.
Utcai homlokzata 1+3+1+1 tengelyes (ablakok és kapu). A homlokzaton lábazat, egyrészes könyöklő, szemöldök- és koronázópárkány fut végig. (Pontosabban: a szemöldökpárkány a kapu szárkövének vonalában fejeződik be.) Az ablaknyílások állótéglány alakúak, kereteletlenek, a három középső rizalitban helyezkedik el. A rizalit széleit pilaszterek hangsúlyozzák, mellettük egy-egy féloszlop áll, a két ablakközben pedig páros féloszlopok emelkednek. E három ablak fölött, a szemöldök- és a koronázópárkány között fekvő téglalap alakú, mélyített tükrök tagolják a falsíkot.
A kapu pilléres, szalagkeretes kosárívvel záródik.

A lábazatot helyre kellene hozni, a tetőt is javítani kellene